Arabokat tiltottak ki a Sing-Singből

2008.03.08. 10:29
Egy arab egyetemista a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához fordult, miután nem engedték be Szeged legnagyobb diszkójába, a Sing-Singbe. A szórakozóhelyen egy februári incidens résztvevőit próbálják kiszűrni, őket kitiltották a helyről.

"Harminc-negyven, főleg az arab országokból származó külföldi fiatalt tiltottak ki durvaságuk miatt a szegedi Sing-Sing diszkóból" - írja a Délmagyarország. Egy az Egyesült Arab Emirátusokból származó orvostanhallgató a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodához fordult, miután őt sem engedték be a város legnagyobb szórakozóhelyére. A testület a szegedi egyetemista panaszát hétfői ülésén tárgyalja.

A rendbontókat videóra vették

A kitiltásra azután került sor, hogy február 23-án feltehetően arab és török nemzetiségű diákok szólalkoztak össze a Sing-Singben. "Egy harminc-negyven fős csoportról van szó, akiket két hete nem engedünk be - nyilatkozta a szegedi lapnak név nélkül a diszkó vezetője. - Mivel ez a csoport nem tartotta be a szórakozóhely szabályait, a kulturáltan viselkedők érdekében lettek nemkívánatosak a diszkóban."

"Mivel felvettük az esetet, minden résztvevőt be tudtunk azonosítani. Rajtuk kívül mindenkit szívesen látunk" - tette hozzá. Tegnap a Youtube-ra is felkerült a videó, amin a diszkó előtt lecsengőben lévő vita és egy törött üveg látszik. Benke Csaba, a Szegedi Orvostudományi Egyetem vezetője úgy tudja, hogy a Sing-Singből szegedi egyetemistákat tiltottak ki.

Az Ahmed nevű szívsebésznek készülő egyetemista viszont azt állítja, hogy annak ellenére fordították vissza a Sing-Sing ajtajából, hogy a februári balhéban nem vett részt. "Először azt hittem, azért nem mehetek be, mert előző héten énekeltem egy dalt a közönségnek. - mondta el a Csongrád megyei lapnak. - Miután mondták, hogy minden külföldinek tilos a bemenet, megkérdeztem: akkor miért szórakozhatnak benn az amerikai, német és svéd ismerőseim?"

A Sing-Sing közleménye

"Az ismétlődő verekedések, rendbontások, szóváltások, fenyegetések miatt a fiatalok egy része a Sing-Sing rendezvényeit nem látogathatja. Amíg a helyi fiatalok kulturáltan szórakoznak, addig a vendégek egy része a buli alatt fiatalokat fenyeget. Idegen és magyar nyelven trágár jelzőkkel illetik és fenyegetik a bulizni vágyó párokat és egyedülálló fiatalokat. Ordenáré módon beszélnek a pultosokkal és a portásokkal, továbbá rendszeresen akadályozzák a pohárszedők munkáját. Sem mi, sem a kulturáltan szórakozni vágyó fiatalok nem akarják őket többé a Sing-Sing rendezvényein látni, ezért őket a diszkó területére nem engedjük be!"