300 méternyi sínt fújtak meg

2008.08.10. 12:32
Mintegy 20 millió forintos kár okozott az erdészetnek az a négy férfi, aki körülbelül 300 méternyi sínt lopott el a Bükk-hegység kisvasútjának pályájáról. A tolvajok egyébként valószínűleg 700 ezer forintot kaptak árujúkért, a kisvasút használhatatlan.

Előzetes letartóztatásba helyezte vasárnap a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság azt a négy férfit, akiket a rendőrség azzal gyanúsít, hogy elloptak körülbelül háromszáz méter sínt, síncsavarokat, alátéteket, váltókat a Bükk-hegységben lévő, úgynevezett mahócai kisvasútvonalról.

A négy férfit csütörtökön fogták el egy éjszakai akcióban, miután a rendőrség már napok óta figyelte a csapatot. A tolvajbanda másfél héten át visszajárt a nyáron csak hétvégén működő vasútvonalra, ahol lángvágóval, az éjszaka leple alatt két-három méteresre vágták a síneket, majd kisteherautóval leszállították a hegyről. A síntolvajok saját kulccsal kinyitották az erdei úton lévő sorompó zárját, így akadálytalanul közlekedtek az autóforgalom előtt lezárt úton.

Számítások szerint a vashulladék-átvevőtől körülbelül 700 ezer forintot kaphattak a tolvajok. Az erdészet kára 20 millió forint. A vasútvonal (amellyel számos bükki nevezetesség, erdei iskola és tanösvény érhető el, és amelyet turisták, és főképpen gyerekek látogattak) egyelőre használhatatlan.