Meleg nehezíti a magyar síszezon indulását

Megnyitott már több magyarországi sípálya is, de elképzelhető, hogy a korai szezonkezdést félbeszakítja a hétvégére várható felmelegedés.

A hétvégén várható felmelegedés ellenére is megnyit a mátraszentistváni síparkban szombaton 10 órakor. A pálya üzemeltetői egy amerikai internetes meteorológiai rendszer alapján azt várják, hogy szombat estére újra fagyni fog, és a nappali felmelegedés is egy fok körül lesz. Emellett kedd óta hóágyúznak, így alkalmasak lesznek a pályák a síelésre. A hóréteg vastagsága jelenleg 20-22 centiméter. A korábbi nyolc hóágyú mellett az idén két új nagyteljesítményű amerikai gép is üzemel.

A szezonkezdő hétvége után hétfőn a várható melegedés miatt bezár a sípálya, várhatóan december 11-én vagy 15-én nyitja meg újra kapuit.

Januártól pedig a130 méteres snowtubing pálya várja a csúszkálókat. A snowtubing Észak-Amerikából származik. A pályán egy a vízi vidámparkokhoz hasonló, "gumifánkba" lehet beleülni és lecsúszni.

A Bánkúti sípályán csak a kisebb, szánkó pályák üzemelnek. A nagyobb pályákat sem a felmelegedés miatt tartják zárva, hanem az október végi vihar okozta károk miatt.

A visegrádi Nagyvillám egyik pályájára csütörtökön délelőtt engedték a síelőket. Pénteken még egy pályát használható lesz, de a további nyitva tartás nagyban függ az időjárástól. Mivel Visegrád alacsonyabban fekszik, mint a mátrai pályák, ezért elképzelhető, hogy a következő napok felmelegedése miatt még a hóágyúzott szakaszok sem fognak üzemelni, amíg a front el nem vonul.

Úgy tudjuk, a kékestetői pályán nem terveztek novemberi szezonkezdést.