Spanyol csendőrök miatt fulladt meg

2008.03.19. 15:19
Egy menekültügyi szervezet szerint többször is szólt, hogy nem tud úszni az a szenegáli illegális bevándorló, aki vízbe fulladt, miután a spanyol csendőrök a marokkói partok közelében kilyukasztották a gumicsónakját. Az ügyben vizsgálatot rendelt el a spanyol főügyész.

Bírósági vizsgálat indult Spanyolországban egy szenegáli bevándorló ügyében, aki vízbe fulladt miután spanyol csendőrök elsüllyesztették a gumicsónakját, írja a Guardian. Cándido Conde-Pumpido spanyol főügyész figyelmét az egyik bevándorlókat védő szervezet hívta fel a feltételezett emberölésre.

Az eset még 2007 szeptemberében történt, amikor a huszonkilenc éves Laucling Sonko és két másik bevándorló megpróbált Marokkó partjaitól átjutni a Spanyolországhoz tartozó Ceutára. A spanyol csendőrség egyik járőrhajója azonban a sziget közelében feltartóztatta a csónakot, amit aztán visszavontattak Marokkó felé.

A menekültügyekkel is foglalkozó CEAR szervezet szerint alig száz méterre a parttól aztán egy kést vettek elő, hogy kulyukasszák a gumicsónakot. "A gumicsónakok elsüllyesztése elég gyakori módszer, mert ezzel akadályozzák meg, hogy a bevándorlók kétszer is ugyanazt a csónakot használják" - mondta Alberto Revuelta, a CEAR elnöke. Hozzátette ugyanakkor, hogy Sonko többször is szólt a csendőröknek, hogy nem tud úszni, azonban a járőrök figyelmen kívül hagyták tiltakozását. "A csendőrök azt hitték, hogy csak viccel, ezért kinevették. Azt gondolták, hogy csak valami trükkről van szó" - magyarázta. Elmondása szerint amikor Sonko fulladozni kezdett, akkor az egyik csendőr beugrott a vízbe és kimentette, azonban a férfi a kórházba szállítás közben életét vesztette.

Minden évben rengeteg illegális bevándorló próbál átjutni Marokkóból valamilyen összetákolt csónakon a Spanyolországhoz tartozó, de Afrika partjaihoz közeli Ceutára és Melillára.