Űrszemét hullott az utasszállító repülőre

2007.03.29. 07:40
Izzó műholddarabok záporában kellett repülnie egy chilei gépnek a Csendes-óceán felett. Az oroszok szóltak, hogy le fog zuhanni egy műholdjuk, csak tizenkét órával elvétették az időt.

Izzó űrszemét veszélyeztetett egy chilei utasszállító repülőt a Csendes-óceán felett. Az AFP jelentése szerint a LAN Chile légitársaság Airbus A–340-esére egy orosz műhold darabjai hullottak.

A légkörbe visszatérő és ott izzó darabokra hulló műhold alkatrészei a gép nyolc kilométeres körzetében potyogtak az óceánba. A gépet végül egy darab sem találta el, biztonságban landolhatott Új-Zélandon, Aucklandben. A katasztrófa a New Zealand Herald számításai szerint negyven másodpercen múlt, ennyivel kerülte el a gép az űrszemetet.

A környék légiirányításáért felelős Airways New Zealand közleménye szerint az oroszok figyelmeztették őket, hogy egy kiöregedett orosz műhold a térségre zuhanhat, de ez az oroszok által mondottnál tizenkét órával korábban következett be.

A NASA a BBC-nek nyilatkozó illetékesei szerint azonban az orosz műhold rendben lépett be a légkörbe, az előre jelzett időpontban. Véleményük szerint a chilei gép meteorokat észlelhetett.

Az új-zélandi légügyi hatóság vizsgálatot indított az ügyben, írja az AFP.