Börtönbüntetést kaptak a romákat megtámadó fiatalok

2008.11.27. 10:38
Öt barcsi fiatal fiú megvert egy roma nőt, lányát pedig megkergették januárban Szigetváron. Az ügyészség szerint etnikai motiváció állt a háttérben, de a Pécsi Városi Bíróság szerint ezt nem lehet bizonyítani.

Garázdaság és testi sértés miatt szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság csütörtökön azt az öt fiatalt, akik megtámadtak két roma nőt januárban Szigetváron. Az ítélet nem jogerős.

A 18-23 év közötti barcsi fiatalok január 22-én, a szigetvári Mozi parkban fejüket és arcukat kapucnival, sállal, sísapkával eltakarva rátámadtak egy roma asszonyra és lányára. Egyikük előzetes szóváltás nélkül megütötte a nőt, aki földre került, majd többször megrúgták a nőt, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A lány eközben elrohant segítségért, az egyik fiú utána futott, de nem érte utol.

A fiúk beismerték tettüket a rendőrségen, és utaltak a rasszista indítékra is, de a bíróságon már visszavonták ezeket a nyilatkozatokat. Az ügyészség az elkövetők ellen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási csoport tagja elleni erőszak bűntette miatt emelt vádat. A bíróság szerint viszont ez a motiváció nem volt egyértelmű. Nem lehetett bizonyítani, hogy az öt fiú megállapodott volna a cigányok megverésében, és helyismeret hiányában nem tudhatták, hogy a parkban gyakran megfordulnak romák. A bíróság szerint mivel a parkaban sötét volt, a fiúk nem láthatták, hogy romákkal találkoztak. Ezen kívül a megtámadott nők sem említették, hogy a bántalmazás előtt, vagy közben utaltak volna származásukra.

Kovács János bíró úgy vélte, a támadás valódi célja egyfajta "bátorságpróba", "balhézás" volt, a bűncselekmény azonban kiemelt súlyú, mivel az öt fiatal férfi két nőt vert meg. A bíróság J. Mátét egy év, három évre felfüggesztett fogházbüntetésre, M. Rolandot egy év három hónap, K. Balázst tizenegy, S. Zsoltot kilenc, M. Gyulát nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte. Négy vádlott esetében a büntetés időtartamába beszámították azt a négy és fél hónapot, amit korábban előzetes letartóztatásban töltöttek.

Az ítélet enyhítéséért fellebbezett és három nap gondolkodási időt kért az ügyész, az ítélet így nem jogerős. Az ügy a Baranya Megyei Bíróságon folytatódik.