Horogkeresztes táskát árult a Zara

2007.09.23. 16:41
A náci Németország által lejáratott, indiai ihletésű szerencseszimbólum került a spanyol divatcég egyik női táskájára.

Visszavont üzleteiből egy táskakollekciót a Zara üzletlánc, miután egy nagy-britanniai vásárló panaszt tett, amiért horogkeresztes mintát hímeztek oldalába.

A 19 éves Rachel Hatton csak a táska megvásárlása után, otthon fedezte fel, hogy miféle szimbólumok vannak a terméken. Mint azt az ashfordi lány a Daily Mail-nek elmondta, visszavitte a boltba a táskát és megkérdezte az eladót, hogy szerinte is horogkereszt díszíti-e azt. Miután megegyeztek abban, hogy meglehetősen hasonlít a táskán látható ábra a náci jelképre, a lány visszakapta a pénzét.

Az Európa egyik legnagyobb divatkereskedelmi cége, a spanyol Inditex tulajdonában lévő Zara közölte, nem tudta, hogy a 39 fontba (átszámítva csaknem 14 ezer forintba) kerülő táskán zöld horogkeresztek vannak. Antifasiszta szervezetek nemtetszésüknek adtak hangot a horogkeresztes táska miatt, a szimbólum popkulturális legitimizálását emlegetve.

"Miután egy vevő visszaküldött egy táskát, úgy határoztunk, hogy az egész sorozatot visszavonjuk" - jelentette be a hét végén a világ 68 országában több mint 1026 üzletet működtető Zara szóvivője.

A táskákat egy indiai beszállítójuk készítette hindu szimbólumok ihletése alapján (Ázsiában ma is használt díszítő elem a szerencsét, halhatatlanságot jelentő ősi jel). A virágokon, bicikliken és zsiráfnak tűnő állatokon kívül négy, napkorongba foglalt, zöld, jobbra néző szvasztika látható a kézitáskán. (A nácik is is a jobbra forgó változatot választották a múlt század első felében jelképükül.)

"A Zara által elfogadott eredeti terveken még nem volt horogkereszt" - magyarázta a szóvivő, aki a cég bocsánatkérését fejezte ki mindenkinek, akit sértett a táskán látható díszítés.

Hétfőn némileg hasonló termékbevonásról számoltak be a hírügynökségek: Franciaország legnagyobb katalógus-áruháza, a La Redoute kivonta a forgalomból a Krisztus teste néven árult, kis csontvázat formázó medált, miután több tucat keresztény vevő tiltakozott, hogy istenkáromló az ékszer.