Marad a kemény tél

2009.01.03. 11:29

A következő napokban sem emelkedik nulla fok fölé a hőmérő higanyszála, és az ország észak-keleti térségeiben akár mínusz 18 Celsius-fok is lehet éjszaka. Ebben a régióban a napi középhőmérséklet vasárnap valószínűleg nem haladja meg a mínusz 10 fokot.

A meteorológiai intézet jelentése szerint Hétfőn túlnyomóan borult idő lesz szórványosan havazással. Más napokon a változó felhőzet mellett időnként kisüt nap, eleinte lehet néhol hószállingózás. Főként éjjel, reggel lesz párás, foltokban ködös a levegő. Éjszakánként kemény fagyok lesznek, és napközben is hideg idő várható.

A vasárnapi hidegrekord (mínusz 25 fokot mértek 1954-ben Kecskeméten) nem volt veszélyben, de hajnalban az ország egyes részein a mínusz 20 fokot megközelítő hőmérsékletet mértek.

Akik melegre vágynak, azoknak szívfájdításul: 2003-ban Sellyén 16,2 fokot mértek.

A hazai sípályák közül Mátraszentistvánon van a legtöbb hó – 25-60 centiméter – miközben a Normafa vagy a Mecsek hómentes. Az időjárásról és a hójelentésekről részletesen itt olvashat>>>

A Szántód-Tihany közötti vízen kialakult 3-4 centiméteres jeget még áttöri a komphajó, így a balatoni kompközlekedés egyelőre nem áll le, írta az MTI. A révállomásfőnök szerint amennyiben továbbra is mínusz 5 és 10 Celsius-fok lesz éjszakánként a hőmérséklet, és nem támad fel a jeget megtörő szél, akkor pár napon belül "beállhat" a Balaton. Ez esetben rákényszerülhetnek a kompjárat szüneteltetésére.