Húsz centi hó Vasban és Zalában

2009.01.28. 06:58
Vas, illetve Zala megye egyes részein szerda hajnalra húsz centiméter hó esett, és helyenként még mindig havazik. Elakadt kamionok akadályozzák a forgalmat Zalalövő mellett, a 86-os főúton. A havas, síkos úton keresztbe fordult, megcsúszott járművek műszaki mentése várhatóan egész nap eltart, addig az érintett szakaszon útzár lesz. A forgalmat elterelik.

A csúszós úton keresztbe fordult kamionok miatt az éjszaka lezárták a 86-os főutat Lenti és Nádasd között - közölte az MTI-vel a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság. A főúton Zalalövő, illetve Nádasd térségében összesen öt kamion fordult keresztbe a havas úton, de személyi sérülés nem történt - közölte Csizmazia Péter sajtóreferens.

A rendőrök Lentinél és Körmendnél parkolókba terelik a kamionokat. Az autók a környező településekre hazajuthatnak, de Zalalövőnél, illetve Nádasdnál teljes útlezárásra kell számítani. A sajtóreferens hozzátette: aki teheti, kerülje el a 86-os főút érintett szakaszát.

Húsz centi hó Vasban és Zalában

A 86-os főúton a műszaki mentés miatt várhatóan hosszú ideig tart a lezárás, közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese. A megyében több útszakaszon is fakidőlések, gyökereiknél meglazult fák vagy letörött ágak ugyancsak megnehezítik a közlekedést. Szerda reggel a 74-es főút zalaegerszegi szakaszánál, a 7-es főúton Zalasárszegnél, valamint Zalaháshágy és Zalacséb között kellett fák eltávolításánál segíteniük a tűzoltóknak. 

Vas megyében Vasvár és Körmend környékén az utak ugyan járhatóak, de nehéz közlekedni, téli útviszonyokra kell számítani - mondta Dávidházi Róbert, a Magyar Közút Kht. regionális főmérnökségének ügyeletese. A közepes erejű szél egyelőre nem okoz hátfúvásokat, mert a hó vizes, letapadt. Akinek nem feltétlenül szükséges, Vasvár és Körmend térségében ne induljon útnak, mondta az ügyeletes.

A közútkezelő társaság ügyeletese a Független Hírügynökségnek azt mondta: elzárt települések nincsenek a régióban, és súlyos sérüléssel járó, nagyobb baleset sem történt. Áramkimaradások viszont előfordulhatnak, mert a nagy mennyiségű hó alatt több helyen leszakadtak a vezetékek. Áramszünetet főleg Vasvár és Lenti környékéről jelentettek. Ugyanígy letört faágak is lehetnek az utakon.

A legtöbb hó Lenti és Zalaegerszeg, illetve Körmend és Vasvár környékén esett, de havazott a Bakonyban is. Aki elindul, óvatosan tegye, mert a mellékutak havasak, a főutak pedig latyakosak, bár a közútkezelők egész éjszaka, több tucat munkagéppel dolgoztak a régióban - tájékoztatta szerdán reggel a Független Hírügynökséget Dávidházi Róbert, a Magyar Közút Kht. győri, regionális főmérnökségének ügyeletese.