Sarlókkal, bozótvágó késekkel védik az ősi fát

2008.06.05. 11:21
Éjjel-nappali őrséget állítottak fel egy indonéziai falu lakói egy ősi tikfa körül, hogy megvédjék a polgármestertől, aki egy új csarnok megépítésének finanszírozása érdekében kivágná a növényt. A kelet-jávai Tuban falu polgárai a település alapítójának szellemétől vezérelve kezdtek az akcióba.

A lakók sarlókkal és bozótvágó késekkel felfegyverkezve állnak 24 órás őrséget a fa körül, mert állításuk szerint a falualapító "Danyang Nagyapó" (aki a legenda szerint saját kézzel ültette el a növényt még évszázadokkal ezelőtt) megjelent álmukban, és azt kérte tőlük, védjék meg a palántáját a fűrésztől.

"Mágikus útmutatást kaptunk Danyang Nagyapótól, amely szerint a fának nem szabad kidőlnie", mondta a falusiak százaiból álló váltóőrség egyike. Az értékes fát egyébként a falu polgármesterétől kell megoltalmazni, aki kivágatná, hogy árából egy új csarnokot hózhasson fel a település.

A falu első emberének egyébként nem ez az első efféle pénzszerzési döntése: korábban már kivágatott egy tikfát, hogy annak árából fizethessék egy új mecset építési költségeit. Indonéziában aggodalomra ad okot, hogy rohamosan csökkennek az erdők a fakitermelés növekedése és az ültetvények terjeszkedése miatt. A sűrűn lakott Jáván már csak a hegyvidékeken találhatók erdős területek.