Szabadlábon az uborkát árammal védő férfi

2008.09.03. 18:33
Nem jogerősen, de szabadlábra helyezte a Miskolc Városi Bírósága azt a kesznyéteni férfit, aki áramot vezetett zöldséges kertjének paradicsomkaróira, hogy így védekezzen a tolvajok ellen. A bevezetett áram azonban halálos áramütést okozott ez év július elején.

A bíróság az óvadék iránti kérelmet elutasította, és elrendelte a 68 éves férfi szabadlábra helyezését - mondta a férfi ügyvédje. Zagyva Norbert közölte, hogy a végzés nem jogerős, de várhatóan két héten belül megszülethet a jogerős határozat, és reményeik szerint helybenhagyják a szabadlábra helyezést. Mint mondta, a bíróság emellett a lakhelyelhagyási tilalmat is elrendelte.

Szepessy Zsolt, Monok polgármestere azt mondta: a kesznyéteni férfit szívesen várják lakóként a településre. Segítségképp önkormányzati tulajdonú lakást ajánlanak fel neki, hogy ott biztonságban tölthesse napjait. Hozzátette: ennek költségeihez nem településvezetőként, hanem magánemberként járul hozzá, hogy segítsen az idős embernek. A kesznyéteni férfi egyébként elmondása szerint azt fontolgatja, hogy végleg Monokon telepszik le, vesz egy házat, és ott is kertészkedéssel foglakozna.

A férfi ellen a Borsod Megyei Rendőr-főkapitányság több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt indított eljárást, miután a férfit őrizetbe vették. A rendőrség akkori tájékoztatása szerint a férfi kertjét előzőleg már több alkalommal tolvajok dézsmálták meg, ezért vezetett áramot a tulajdonos az ingatlana köré. A három kesznyéteni férfi, akik uborkát akartak lopni a férfi kertjéből, tudott arról, hogy áram van a kertben, s erre figyelmeztették is egymást. Ennek ellenére mindhárman átugrottak a kerítésen. Ketten azonnal áramütést szenvedtek, míg harmadik társuk ezt látva segítségért rohant. A legidősebb, 48 éves férfi a helyszínen életét vesztette.

Az idős ember vallomást tett, elmondása szerint eszébe sem jutott, hogy tragédiát okozhat, pusztán a kiskertjét akarta megvédeni. Augusztus közepén Erdei Csaba, a kesznyéteni férfi akkori jogi képviselője úgy vélte, vélhetően egymillió forint óvadékért engednék ki férfit. Az óvadék összegét adakozásból szerették volna összegyűjteni, ennek érdekében számlaszámot nyitottak. Az MTI kérdésére, hogy mi lesz az óvadékra összegyűjtött pénz sorsa, Zagyva Norbert azt felelte: korai lenne még ebben a kérdésben döntést hozni, tekintettel arra, hogy az óvadék iránti kérelem elutasítása és a férfi szabadlábra helyezése még nem jogerős.