Kevesebbet riasztják idén a tűzoltókat

2004.07.18. 08:43
Idén július 16-áig 10 726 esetben kellett tűzriasztáshoz vonulniuk a tűzoltóknak, tavaly ez a szám 20 296 volt, mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, aki szerint a csökkenés oka döntően az, hogy tavaly jóval forróbb, szárazabb volt a nyár, már májusban megkezdődött a kánikula. A vaklármák, téves jelzések száma némileg nőtt.
Felével csökkent a tűzesethez vonulások száma az első félévben tavalyhoz képest. A tűzesetek halálos áldozatainak száma idén eddig 79, a téves riasztásoké megközelíti a négyezret, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

Az sem ritka, hogy rossz tréfából riasztják a tűzoltókat

Idén július 16-áig 10 726-szor kellett tűzriasztáshoz vonulniuk a tűzoltóknak, tavaly ez a szám 20 296 volt, mondta Dobson Tibor, aki szerint ennek oka döntően az, hogy tavaly jóval forróbb, szárazabb volt a nyár, már májusban megkezdődött a kánikula. Idén eddig összesen 27 389-szer vonultak ki a tűzoltók, ebből műszaki mentés 12 757 volt, a tavalyi év hasonló időszakában 35 845-ből 11 506.

Vaklárma, téves jelzés idén 3915, tavaly 3836 volt. "Ezek részben jó szándékú, de félreértésből adódó jelzések, de sajnos az sem ritka, hogy rossz tréfából riasztják a tűzoltókat. Ha tetten érhető a szándékos beugratás, eljárást kezdeményezünk" - mondta Dobson Tibor. Idén eddig összesen 79 tűzeseti halál történt, tavaly ugyanebben az időszakban 76 volt. A tűzeseteknél megsérültek száma idén 286, tavaly 303 volt. A műszaki mentéseknél, amik túlnyomórészt, de nem kizárólag közlekedési baleseteknél fordulnak elő, idén eddig 342 volt a halottak száma, a tavalyi év hasonló időszakában tízzel több. A műszaki mentéseknél idén 2232 sérültet regisztráltak, tavaly 1830-at.

Heti három-négy vízbe fulladásos eset

Dobson Tibor elmondta: a nyári időszakban már sajnos hetente három-négy esetben kell vízbe fulladásos esetekhez vonulniuk a tűzoltóknak. Ezzel kapcsolatban figyelmeztetett arra, hogy csak a kijelölt helyeken szabad fürdeni, ismeretlen vizekben, hajó- vagy kompútvonalakon, kikötők vizében nem.

A szóvivő arra is felhívta a figyelmet, hogy veszélyes lehet a nyáron autóban hagyott öngyújtó, hajtógázzal töltött spray. Nem egy esetben fordult már elő, hogy ezek az első vagy hátsó szélvédő mögött hagyott tárgyak felrobbantak a napon, és tüzet okoztak. A szakember megjegyezte, hogy felforrósodott motorral veszélyes lehet száraz aljnövényzet, tarló fölött leparkolni. Ilyen szituációból is nem egyszer történt már nagy anyagi kárral járó tűzeset. A szakember közölte, hogy 2001 óta kormányrendelet tiltja a tarlóégetést. Hozzátette, hogy jelenleg nincs ugyan általános tűzgyújtási tilalom, de az erdőben is csak a kijelölt helyeken, kellő elővigyázatossággal szabad tüzet gyújtani.