Szomszédjára lőtt a madár helyett a kisfiú

2003.07.29. 15:40
Madár helyett a szomszéd fiúra lőtt rá egy 12 éves fiú a Pest megyei Csörögön. Richárd fejlövést kapott, de szerencsére csak könnyű sérülést szenvedett. Április óta ez a hetedik, sérüléssel is járó légpuskás lövöldözés. A Magyarországra bekerülő, illetve itt gyártott lég- és flóbertfegyverek többsége nem engedélyköteles.
Szerdán az esti órákban Csörögön, egy családi ház kertjében a 12 éves István édesapja Slavia típusú légpuskájával játszott - olvasható a rendőrség honlapján. A fiú a szomszéd ház kerítésén észrevett egy madarat és megpróbálta lelőni. A lövés azonban a kerítés előtt álló 13 éves Richárd homlokát érte.

A fiút könnyű sérüléssel szállították kórházba. Az ügyben a Váci Rendőrkapitányság indított vizsgálatot.

Hat korábbi eset

Az utóbbi hónapokban szinte minden hétre jutott sérüléssel is járó légpuskás lövöldözés.

Július 24-én a III. kerületben az ablakból lőtt rá egy nőre két férfi légpuskával. Az eltalált nő épp a kocsijából pakolt ki. Június 28-án játék közben hasba lőtte barátját egy kisfiú Baranya megyében.

Egy hónappal korábban légpuskával tarkón lőttek egy 10 éves kislányt Budapesten egy játszótéren .

Ugyancsak gyerek lőtt gyerekre május 8-án Dombrádon. Itt a légpuska gazdáját vonták felelősségre. A hétéves kisfiú sírással kényszerítette ki, hogy ő is lőhessen a fegyverrel. Május 7-én Szombathelyen egy diáklányt a tornaórán lőttek hátba légpuskával. Április 26-án ugyancsak Dombrádon egy 10 éves kislányt lőtt fejbe egy fiú. A 7 éves kisfiú ki szerette volna próbálni a fegyvert és leadott egy célzatlan lövést, ami fejbe talált egy távolabb lévő, nem a társasághoz tartozó kislányt.

A légfegyverek többsége nem engedélyköteles

Mitől függ, hogy egy lég- vagy flóbertfegyver engedélyköteles-e avagy sem? Magyarországon megszabtak egy teljesítményhatárt, mely minden fegyverre vonatkozik. Ez alapján a csövet elhagyó lövedék energiája nem haladhatja meg a 7,5 Joule-t. Az ez alatt az energia alatt teljesítő fegyverek engedély nélkül, míg az e feletti energiával rendelkezők csak engedéllyel vásárolhatók és tarthatók.

Ebből következik, hogy nem a kaliber méretétől függ, hogy egy fegyver megszerzéséhez engedély szükséges-e avagy sem. 9, 10 sőt 12mm-es fegyverek is kaphatók szabadon, míg lehet olyan extrém eset, hogy egy 4,5mm-es légpuska megszerzéséhez lőfegyvervásárlási engedély kell.

A Magyarországra bekerülő, illetve itt gyártott lég- és flóbertfegyverek mindegyike a fent említett teljesítményhatár alatt van. Vass Gábor, a Kaliber Magazin szerkesztője az Indexnek elmondta, a 7,5 J torkolati energia nemcsak Magyarországon érvényes limit, hanem a legtöbb európai országban. (Van ahol több, de sehol nem kevesebb.)

A 7,5 J torkolati energia az emberélet kioltására alkalmas, minimálisnak tekintett ölőhatár (80 J) tizedet sem éri el. Így lehet a fejlövésből könnyű sérülés.