Meghalt a veszettséggel fertőződött egyik beteg

2005.02.20. 14:31
Meghalt a szervátültetés nyomán veszettséggel megfertőződött egyik beteg Németországban. Még öt beteg haldoklik , miután egy veszettséggel fertőzött donor szerveit kapták.
Meghalt a szervátültetés nyomán veszettséggel megfertőződött egyik beteg Németországban - közölte vasárnap az a hannoveri klinika, ahol a beteget kezelték.

Egy fiatal német nő esett áldozatul, ő a donor tüdejét kapta meg. Bár pénteken elkezdtek nála egy veszettség elleni kezelést, amely az Egyesült Államokban sikeresnek bizonyult, állapota tovább romlott és másnap este meghalt.

Nem tudták, hogy fertőzött

Összesen hat ember fertőződött meg e szervátültetés nyomán veszettséggel Németországban, ahol ilyesmi először fordul elő. A 26 éves donor, egy nő valószínűleg Indiában tett tavaly őszi turistaútja során fertőződött meg veszettséggel. A szívmegállás következtében decemberben bekövetkezett halálakor nem mutatta a veszettség tüneteit.

A fiatal nő tüdejét, veséjét, hasnyálmirigyét, máját és szaruhártyáját ültették be különböző rászoruló emberek testébe. Két páciens állapota jelenleg válságos, hárman viszont jól vannak.

Marburgban egy negyvenes éveiben járó férfi a fertőzött nő egyik veséjét és hasnyálmirigyét kapta meg. Az ő állapota, csakúgy mint a Hannoversch-Mündenben veseátültetésen átesett hetven éves férfié, válságos. A heidelbergi, tünetmentes páciens májtranszplantáción esett át. A mainzi kórházban két betegen szaruhártya-átültetést hajtottak végre, időközben mindkettőjüknél újakra cserélték ki a hártyákat.

Halálos betegség

Tavaly májusban az Egyesült Államokban négy ember halt meg, mert - mint utólag kiderült - veszettséggel fertőzött donortól származó tüdőt, vesét és májat kaptak.

A veszettség gyakorlatilag halálos betegség, amely az idegrendszert támadja meg. Az orvostudomány egyetlen olyan esetet ismer, amikor időben beadott védőoltások nélkül túlélte a betegséget a páciens. A 15 éves Jeanna Giese-t veszettséggel fertőzött denevér harapta meg tavaly a Egyesült Államokban, és a betegség kitörése után sikeresen alkalmazták nála egy vírusölő gyógyszer és más, hasonló hatású gyógyszerek kombinációját.