Erősödő szél Budapesten - nem jeleztek balesetet

2007.01.19. 00:01
Csütörtök éjfélig Budapesten sem a mentőknél sem a polgári védelemnél nem jeleztek balesetet, amely összefüggésben lehet a közelgő viharral. Az I. kerületben szél tépte a fákat, a Nyugati pályaudvarnál kukákból széthordott szemét szállt, helyenként a házakról leváló vakolatdarabokat lehetett látni.

Eddig nem érkezett olyan információ, amely a viharral összefüggő balesetről szólna – mondták az Index kérdésére a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság ügyeletén. Az ország egész területén piros riasztási fokozatot rendeltek el. Várhatóan hajnali 2-3 óra körül éri el a vihar Budapestet, amikor 90-120 kilométeres szél is várható.

A mentőket sem riasztották fa kidőlése vagy más, a viharral összefüggésbe hozható körülmény miatt – közölték az ügyeleten. Eddig teljesen megszokott volt a csütörtök esti bejelentések száma.

A vihar előszele mindenesetre már érezhető Budapesten. Az I. kerületben a szél szaggatta a fákat. A Nyugati pályaudvar környéke nem sokkal éjfél előtt már szirénazajtól volt hangos. A környező utcákban kukákból széthordott szemét szállt, és helyenként a házakról leváló vakolatdarabokat lehetett látni.

A Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság arra kéri a lakosságot, hogy ha valaki vihar miatt kialakult károkat észlel, jelezze a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság ügyeletén a 105-ös, és a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság Ügyeletén a 06-80-630-600-as zöldszámon, vagy a 318-2218, vagy a 327-1502-es telefonszámon.

A Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint tovább erősödik a szél, éjfélig már egy-egy 90 km/órát elérő széllökés is kialakulhat, majd az éjszaka második felétől, 2-3 órától észak-nyugatira fordul a szél, és a széllökések a központi régió területén a 90-110 km/órás sebességet is elérhetik. Intenzív záporok, zivatarok környezetében (elsősorban a hegyvidéki területen) orkán erejű 110 - 130 km/órás széllökés is előfordulhat.