Ítéletidő az Egyesült Államokban

2008.12.25. 09:14
Több százan töltötték a szentestét a repülőtereken az Egyesült Államokban, mert az időjárás miatt nem tudtak elutazni karácsonyra rokonaikhoz.

Az Egyesült Államok délnyugati, délkeleti és középnyugati részén hóviharok okoztak káoszt: Chicagóban, az ország második legforgalmasabb repterén a hó és ónos eső miatt több száz járatot kellett törölni. Ugyanez volt a helyzet többek közt San Francisco, Dallas, Boston és New York repülőterein is.

Eközben az ítéletidő tovább szedte áldozatait az országban: Utah-ban a Sziklás Hegységben egy lavina temetett maga alá két férfit szerdán. Az elmúlt napokban legalább kilencen haltak meg az időjárás miatt az országban, köztük egy nő és héthónapos kisfia, akik egy autóbalesetben vesztették életüket Wisconsin államban.

A meteorológusok a következő napokra újabb, akár a 22 centimétert is meghaladó hóesést jósolnak Portland és Oregon államokban: ezeken a helyeken már a múlt héten is rekord mennyiségű hó esett. A Cascade-hegységben nem ritka a 61 centiméteres hó sem. A Washington-állambeli Seattle-ben 18 utast és az Alaska légitársaság héttagú személyzetéhez kellett mentőt hívni a nagyváros repterén, miután az egyik utasszállító jegesedése ellen használt vegyi anyagok bejutottak az utastérbe is felszállás előtt. Az utasokat és a személyzetet leszállították a gépről.

Az előrejelzések szerint csaknem 64 millió amerikai utazik valamilyen módon rokonokhoz a csütörtökön kezdődő karácsonyi ünnepekkor: két százalékkal kevesebben, mint tavaly ilyenkor.