Tornádó volt Nagyszentjánoson

2008.03.02. 19:33
Az ország több pontján csapott le durván a vihar. A hétvégi természeti csapást leginkább egy Győr-Moson-Sopron megyei és egy Békés megyei település érezte meg.

Gyorsan vonult végig, mégis hatalmas pusztítást végzett a szombati vihar. Nagyszentjánoson tornádó alakult ki. A vihar Ausztria felől jött, és tornádóval csapott le a Győr-Moson-Sopron megyei településre.

A forgószél több házat teljesen tönkretett. Az Aegon Magyarország Zrt. vasárnapi közleményében közölte, a nagyszentjánosinál is több helyen pusztított a vihar a Békés megyei Dévaványán, itt 250 épület károsodott. A szakértők a két településen már a vasárnap megkezdték a biztosítottaik felkeresését, és a károk felmérését. A gyors munka érdekében hétfőn a legkritikusabb területekre szakértőket csoportosítanak át.

Klikk!

Gyors és rendkívüli kormányzati segítséget ígért a szélvihar legsúlyosabb károsultjainak Bajnai Gordon önkormányzati és területfejlesztési miniszter, aki vasárnap a Győr-Moson-Sopron megyei Nagyszentjánoson tájékozódott a teendőkről. Unger Vilmos, az 1.900 lakosú település polgármestere arról tájékoztatta a szakminisztert, hogy a szombati, vihar 188 ingatlanban okozott károkat, köztük az iskolában, az orvosi rendelőben, a ravatalozóban és a sportöltözőben. Az áramszolgáltatás a miniszter látogatása idején is szünetelt a faluban, ezáltal a lakások egy részét fűteni sem tudták.

A szél Budapesten volt a legerősebb, a lágymányosi részen 141 kilométer per órát mértek. A fővárosban kicsavart fák miatt kellett lezárni részben vagy teljesen két temetőt a fővárosban. 700 alkalommal riasztották a tűzoltókat. Megállás nélkül dolgoztak vasárnap is. A szombati viharban, összesen tízen sérültek meg. A több száz kilós törzsek sírköveket is összetörtek. A károk jellemzően a viharral összefüggő fakidőlés, vezetékszakadás, de több száz épület is károsodott, 10-15 vált lakhatatlanná - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője.

Felcsúton 125, Tatán és Sopronban pedig 115 kilométer per órás szél tombolt.

Csak a Pilis parkerdő területén 2000 dőlt ki gyökerestül. Több száz növény más fákon landolt, így viszont balesetveszélyesek, ezért feldarabolják mindet. A kárt egyelőre megbecsülni sem lehet. 80-150 éves fák is kidőltek, nyílván száz év kell, mire ugyanekkora fák lesznek ezen a területen - mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi parkerdő szóvivője.

Miskolcon a vihart jégeső kísérte. Súlyosan károsodtak még a Pest megyei Szigetszentmiklós, Dabas, Vecsés, Dunaharaszti, Budaőrs, Vác, Szentendre, Dunavarsány, a Komárom-Esztergom megyei Uny, Baj, Kocs, a Fejér megyei Beloiannisz, Borsod megyében Miskolc, Bács-Kiskun megyében Kecskemét, Hajdú-Bihar megyében Hajdúszoboszló, Heves megyében Tarnabod, Tarnaőrs, Jász-Nagykun-Szolnok megyében Jászkísér, és Zala megyében Nagykanizsa és Lenti lakóépületei.