Tűz pusztított a Mátrai Erőműben

2007.11.09. 12:36
A visontai erőmű egyik széntüzelésű blokkjában tűz ütött ki péntek hajnalban: egy szénőrlő malom indításakor egy erősáramú villamos megszakító berobbant.

Üzemzavar nyomán tűz ütött ki pénteken hajnalban a Mátrai Erőmű Zrt. III-as számú, 212 megawattos blokkjában, tájékoztatott a társaság igazgatósági elnöke. Személyi sérülés nem történt, azonban a kár értéke a termeléskieséssel együtt, 100 millió forintra becsülhető, mondta Valaska József. A lángokat az üzemi tűzoltók a katasztrófavédelem tűzoltóival közösen megfékezték; a baleset nem okozott zavart az ország áramellátásában.

A Mátrai Erőmű

Az energetikai társaság vezetője elmondta: a lángok azután lobbantak fel, hogy a blokkban egy szénőrlő malom indításakor a berendezés energiaellátását biztosító 6 kilovoltos elosztói leágazásban az erősáramú villamos megszakító berobbant. A kazánban a tűztéri nyomás megemelkedett, és az adagolókban a szén beizzott, magyarázta Valaska József

Az üzemzavar azért sem befolyásolja az ország villamos energia ellátását, mert a hétvégén az igények egyébként is csökkennek. A Mátrai Erőmű Zrt. ettől függetlenül mindent megtesz azért, hogy a III. számú blokkot hétfőn reggelre az országos hálózatra visszakapcsolja - mondta a cég igazgatóságának elnöke.

Egy szénörlő malom az erőműben

Az erőmű, összesen öt széntüzelésű és két földgázüzemű blokkjának áramtermelő kapacitása együttesen 930 megawatt, vagyis a sérült blokk lekapcsolása után is több mint 700 megawattnyi teljesítmény áll rendelkezésre.

A Mátrai Erőmű Zrt. 2005-ben 59 milliárd forintos árbevétel mellett, 8,1 milliárd forintos eredményt produkált. A cégelnök korábbi közlése szerint ugyan a mérlegadatokat nem hozzák nyilvánosságra, ám annyit elárult, hogy 2006. évi gazdálkodásuk a 2005-öshöz hasonlóan alakult. A Mátrai Erőmű részvényeinek 51 százalékát a német RWE csoport birtokolja az Energie Baden-Württenberg Ag. 21 százalékos részesedése mellett. A részvények 25 százaléka az MWM Zrt. tulajdonában van, a többi kisrészvényeseké.