Megépült a világ első vécéháza

2007.11.11. 09:51
Elkészült a világ első vécéalakú háza. Az építményre másfélmillió dollárt költött egy koreai képviselő. A 74 éves férfi, aki egy vécében született, nem költözik be a házba, hanem napi 50 ezer dollárért bérbe adja azt.

Dél-Koreában vasárnap átadták a világ első toalett alakú házát. A furcsa formájú építményt egy koreai képviselő húzatta fel több mint másfél millió dollárért. A honatya vonzódása a mellékhelyiségekhez talán érthető, ha figyelembe vesszük, hogy annak idején édesanyja egy wc-ben hozta világra.

A 74 éves Szim Jae Duck a mellékhelyiségek tisztaságáért küzdő mozgalom egyik élharcosa. A 419 négyzetméteres családi házát is azért terveztette wc-alakúra, hogy felhívja a figyelmet a higiénés körülmények fontosságára. Becslései szerint a világon több mint 2,5 milliárd ember él úgy, hogy nincs lehetősége wc-használatra. A Szöul közelében felépített ház a Mr. Toilet háza nevet kapta.

Itt még épül Mr. Toilet háza

Az építmény egyik legfontosabb része a központi mellékhelyiség, amelyet a legmodernebb technikai eszközökkel szereltek fel. A falak üvegből vannak, de hogy a toalett használója ne érezze feszélyezve magát, belépéskor az üveg elhomályosodik. A wc-tető automatikusan nyílik és zene is megszólal, hogy zavartalan legyen a nyugalom.

Szim és családja egyelőre nem költözik be a dizájn-házba, napi 50 ezer dollárért bérbe adja a kétszintes építményt. A bevételt a szegény országok higiénés körülményeinek javítására kívánja fordítani. A férfi nemrégiben megalapította a Koreai Toalett Szövetséget, reményei szerint pedig már világszintű szervezetbe is tömörülhetnek az ügy aktivistái.