Minden magyar megvan Londonban

2005.07.12. 12:20
Egy könnyebb magyar sérültje van a csütörtöki londoni terrortámadásnak, amely legkevesebb ötven halálos áldozatot követelt. Keddre minden olyan magyarról sikerült információt szerezni, aki kint tartózkodott a támadás idején.

Valamennyi keresett magyar állampolgárról sikerült információt szerezni, az egyetlen könnyebb sérültön kívül nincs magyar áldozata, sérültje a múlt heti londoni robbantás-sorozatnak. Ezt a külügyminisztérium erősítette meg kedden.

A Külügyminisztériumban felállított válságközpont 24 óra alatt több mint háromszáz hívást fogadott. A hívók részben a Londonban tartózkodó hozzátartozóik, ismerőseik iránt érdeklődtek, részben utazási információkat kértek és kaptak.

Az év elején, a cunamikatasztrófa után létrehozott külügyi válságközpont a londoni robbantások híre után rövid idővel aktivizálódott, az első napon reggel 6-tól este 10-ig, másnap este 8-ig fogadta a hívásokat és nyújtott információkat hasonlóan a londoni magyar nagykövetséghez.

A külügy most azt fontolgatja, hogy a jövőben a válságközpont számát egy ingyenesen hívható zöld számra cserélik, jelenleg egy budapesti számon fogadják a hívásokat.

Egy magyar sérült

A múlt hét csütörtöki londoni terrortámadásnak egy magyar sérültje volt, egy bébiszitterként évek óta a brit fővárosban dolgozó 22 éves lány fején és karján sérült meg. A hétvégén még hat-hét magyart kerestek hozzátartozóik, de idővel mindenkivel sikerült kapcsolatba lépni.

Azt még kedden sem lehetett tudni, hány halálos áldozatot szedtek a robbantások, 52-ről már biztosan tudni, de a rendőrség közlése szerint 70-en is lehetnek összesen.