Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Több magyart is keresnek Londonban

2005.07.10. 21:13
Összesen hét magyar állampolgárt kerestetett a londoni magyar diplomáciai képviselet vasárnap a brit hatóságokkal, egyikük időközben előkerült, de később befutott egy újabb megkeresés - tájékoztatta az MTI-t vasárnap este a konzulátus. A londoni rendőrség mentőegységei néhány holttestet már felszínre hoztak a csütörtöki merényletektől legsúlyosabban érintett metrószakaszról, de a mentést a Scotland Yard "igen nehéznek" minősítette a mélyben uralkodó körülmények miatt.
A londoni magyar konzulátus az MTI-t vasárnap este arról tájékoztatta, hogy a nap folyamán először hat, majd öt, este azonban ismét hat név állt a képviselet által otthoni jelzések alapján Londonban kerestetett magyar állampolgárok listáján.

A tájékoztatás szerint egy négytagú családot kerestet a családfő testvére Magyarországról, de a család nagy valószínűséggel nem Londonban, hanem vidéken - Reading városában - tartózkodik. Egy további személyt, aki munkavállalás céljából utazott Nagy-Britanniába, az édesanyja kerestet, mert napok óta nem sikerült elérnie. Ez a személy azonban az édesanya tájékoztatása szerint valószínűleg továbbutazott Nagy-Britanniából Spanyolországba.

A magyar keresőlistára vasárnap felkerült hatodik személyt időközben megtalálta a konzulátus, azonban - a képviselet esti közlése szerint - azóta ismét jelezte egy magyar család, hogy nem leli hozzátartozóját.

Az este befutott új megkeresés egy fiatal, húszas éveiben járó nőre vonatkozik, aki Londonban él, és akivel családja a merénylet óta nem tudja felvenni a kapcsolatot. A megadott telefonszámon a konzulátus eredménytelenül próbálta elérni.

Csütörtöktől péntek estig mintegy harminc magyar állampolgár neve került fel a konzulátus által összeállított keresőlistára, de szombatra valamennyiüket megtalálták. Az újabb hét keresett személy mindegyikéről vasárnap érkezett tájékoztatás Budapestről a londoni konzulátushoz.

Amputált sérültek

Vasárnap a merényletsorozat hétszáz sérültje közül még 65 feküdt kórházban; sokukon csonkolásos műtéteket kellett végrehajtani.

A bizonyítottan meghaltak hivatalos száma vasárnap este továbbra is 49 volt, de a Scotland Yard illetékese közölte, hogy a legsúlyosabban érintett metrószakaszról, a Piccadilly vonal Russell Square és King's Cross állomások közötti alagútjából a mentőegységek vasárnap már felhoztak néhány holttestet.

Az itt felrobbantott szerelvényen rendőrségi becslés szerint valószínűleg huszonegyen haltak meg, de a múlt század elején épített igen szűk - a vonatnál alig 12 centiméterrel szélesebb - alagútban, a 60 fokos hőségben és a sűrű azbesztporban rendkívül nehéz az áldozatok maradványainak összegyűjtése "az emberi méltóságot is tiszteletben tartva" - érzékeltette a körülményeket a Scotland Yard illetékes vezetője.

Fotókat várnak

Brian Paddick főparancsnok-helyettes vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta: a rendőrség által az elkövetőkről esetleg információval bírók számára létrehozott, bizalmas "forró drótra" aznapig 1700 bejelentés érkezett, némelyikük "igen értékes".

A Scotland Yard kérte ugyanakkor, hogy aki valamelyik merénylet helyszínén kamerás mobiltelefonjával felvételeket készített, azokat juttassa el a megadott email-címre - images@met.police.uk -, mert e felvételek alapvető fontosságú információkat tartalmazhatnak.

Ilyen felvételek az egyik felrobbantott metrószerelvényről a hétvégén már eljutottak a BBC-hez, és annak közvetítésével a rendőrséghez. A hatóságok elkezdték begyűjteni a repülőtereken, kikötőkben és a robbantások helyszíneinek közelében működő zárt láncú biztonsági kamerák felvételeit is, abban a reményben, hogy azokon az elkövetők nyomára bukkanhatnak.

A merénylők valószínű kilétéről a vasárnapi brit sajtó ellentmondó értesüléseket közölt. A The Independent on Sunday rendőrségi forrásokból származó értesülése szerint a vizsgálat arra a lehetőségre összpontosít, hogy az al-Kaida "tiszta", vagyis a brit terrorelhárítás látókörébe eddig be nem került európai - esetleg balkáni muszlim - "zsoldosokat" bérelt fel az eddigi legsúlyosabb nagy-britanniai terrorcselekmény elkövetésére.

A The Observer szerint ugyanakkor a brit terrorelhárítás nem zárja ki a gyanúsítottak köréből a tavalyi madridi vonatrobbantások értelmi szerzőjét, a szíriai születésű Musztafa Szetmarian Nasszert, akiről úgy tudják, hogy a spanyol fővárosban elkövetett merénylet után Nagy-Britanniába utazott.

Toboroznak?

A The Sunday Times kiszivárgott kormányzati feljegyzéseket idézve azt írta: az al-Kaida a brit egyetemeken toboroz gazdag középosztálybeli családokból származó fiatal muszlimokat nagy-britanniai terrorcselekmények végrehajtására.

Vasárnap a londoni Heathrow repülőtéren őrizetbe vettek három személyt a terrorellenes törvény alapján, de ezt a Scotland Yard egyelőre hangsúlyozottan nem hozza összefüggésbe a londoni merényletekkel.