Ambrus
-1 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Ötvenet is elérheti a halottak száma Londonban

2005.07.08. 14:01
Péntek reggel is ki kellett üríteni egy metróállomást a csütörtöki terrortámadás után lassan normalizálódó Londonban. A rendőrség és a hadsereg teljes erőbevetéssel keresi a robbantókat. Az áldozatok száma ötvenre nőhet.

Robbantássorozat rázta meg csütörtök délelõtt Londont. Az elsõ robbanást negyvenöt percen belül két másik követte a metróalagútakban, majd egy emeletes busz is felrobbant. Csütörtök éjjelig 38 halottról és 700 sebesültrõl számolt be a a Scotland Yard. Ez volt a Londont ért eddigi legsúlyosabb terrorcsapás.

  • Aldgate East-Liverpool Street áll. között, 8 óra 51 perckor, 7 halott
  • Russell Square-King's Cross áll. között, 8 óra 56 perckor, 21 halott
  • A Edgware Road áll., 9 óra 17 perckor, 5 halott
  • Egy buszon a Tavistock Place-en, 9 óra 47 perckor, nincs adat a halottakról

Emelkedik a halálos áldozatok száma

A londoni rendõrség csütörtök esti összesítése szerint a földalattiban bekövetkezett három robbanásban összesen 35-en vesztették életüket, és két további személy a London belvárosában, a British Museum közelében felrobbantott emeletes városi buszon halt meg. A busz utasai közül egy további sérült éjszaka, a kórházban hunyt el. Sir Ian Blair, a londoni rendőrfőnök pénteki tájékoztatása szerint még mindig vannak áldozatok a metró alagútjaiban, így az áldozatok végső száma az ötvenet is elérheti. Azt azonban kizártnak tartotta, hogy a százat elérje.
Bővebben a nyomozásról>>

A londoni mentõszolgálat közlése szerint 700 ember sérült meg. Legtöbbjük könnyebben, sokk, füstmérgezés, kisebb zúzódások miatt kellett õket kezelni. 45-en súlyos sebesüléseket szereztek, sokuknak amputálni kellett roncsolt végtagját, mások súlyosan megégtek. Pénteken már csak nyolcvan sérültet kezeltek Kórházban.

A londoni rendőrség megállapításai szerint a terroristák kicsi, öt kilogrammosnál könnyebb bombákat használtak. Az Indexnek nyilatkozó szakértő, Tálas Péter szerint ez bizonyítja, hogy technikai szempontból jól működik a terrorelhárítás, a támadók nem mertek, vagy nem tudtak nagy mennyiségű robbanószert egy helyen felhalmozni. A hasonló típusú támadások kivédéséhez azonban elsősorban a terrorizmus társadalmi támogatóbázisának felszámolására, illetve a kiváltó társadalmi porblémák orvoslására van szükség.
'Nagyot akartak pusztítani'>>

A rendőrség fokozottan figyeli a londoni metróvonalakat. Péntek reggel egy őrizetlenül hagyott, épp ezért gyanús csomag miatt kiürítették a csütörtöki merényletek legtöbb áldozatát követelő helyszínének közelében fekvő Euston Street-i metrómegállót.

Nincs magyar áldozat

Segélyszámok
A magyarok a külügyminisztériumnál és a magyar nagykövetségen is érdeklõdhetnek. A magyar konzul a 00 44 20 72 01 34 63-as vagy a 00 44 20 72 01 34 46-os számon érhetõ el este tizenegyig. A brit segélyvonal száma a 00 44 87 01 56 63 44.
Magyar áldozatokról egyelõre nem tud a magyar diplomácia, de az MTV esti híradója úgy értesült, egy diáklány könnyebben megsérült az egyik robbantásban.
Bõvebben >>>

Budapesten a londoni események után nem sokkal három üzletközpontban is bombariadók voltak, ezért a Mammut, az Árkád és a Westend áruházakat kiürítette a rendõrség, Gyurcsány Ferenc kormányfõ rendkívüli készültséget rendelt el. Bõvebben >>>

Az akció szervezettségére utal, hogy a hat metróállomás felrobbantása után egy olyan buszt ért támadás, ami az idõközben leállított metróforgalom pótlására indult. Egyes, meg nem erõsített jelentések szerint a buszon egy öngyilkos merénylõ követett el robbantást. Az emeletes busz teteje a detonáció következtében lerepült. Horror a föld alatt >>>

Tony Blair eljött a G8-csúcsról


Klikk a képre!
A robbantássorozat azután rázta meg a brit fõvárost, hogy az elnyerte a 2012-es olimpiai játékok rendezésének jogát, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság délután közölte, bízik a biztonságos olimpiában a csütörtöki robbantássorozat után is. Bõvebben a londoni olimpiáról >>>

Nagy-Britanniában nemzetközi csúcstalálkozót is tartanak, a fejlett világ vezetõi a skóciai Gleneaglesben a G8 csúcson vesznek részt. Tony Blair brit miniszterelnök, miután George Bush amerikai, Jacques Chirac francia, Gerhard Schröder német államfõ és még számos vezetõ körében esküt tett a terror elleni gyõzelemre, dél körül bejelentette, hogy távozik a tanácskozásról.

A reggeli csúcsban bekövetkezõ robbantássorozat teljesen megbénította a belvárost, a metróhálózatot leállították, a belvárosi utcákat a rendõrség lezárta. Az Index helyszínen tartózkodó alkalmi tudósítói arról számoltak be, a kezdeti pánikon már túltették magukat a londoniak. Helyszíni beszámolók >>>

Az al-Kaida állhat a háttérben

A merényletek után számos webszájton az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet vállalta magára a robbantásokat, de ezek hitelességét még nem erõsítették meg.

Szakértõk szerint ugyanakkor kizárható, hogy a merényleteket a négy éve szökésben lévõ, számos közeli szövetségesétõl megfosztott bin Laden szervezte. Sokkal valószínûbb, hogy az al-Kaidához csak elveiben kötõdõ, önállóan cselekvõ csoport szervezte a támadást.

Lassan helyreáll a rend

Nem sokkal éjfél után több londoni metróvonalon szinte teljesen helyreállt a forgalom. Három földalattin azonban csak korlátozásokkal járnak a vonatok, további két vonalon pedig egyelõre szünetel a közlekedés.

Több helyütt metrópótlóbuszok szállítják az utasokat. Az illetékesek azt tanácsolták az embereknek, hogy csak szükség esetén menjenek be a belvárosba. A londoni hatóságok azon fáradoznak, hogy a nap folyamán teljesen helyreállítsák a város autóbuszközlekedését. Bõvebben >>>