Válaszcsapás: vegyes fogadtatás Ázsiában

2001.10.08. 10:49
Az ázsiai országok megosztottak az Afganisztán elleni amerikai válaszcsapás megítélésében, vagy maradéktalanul támogatják, vagy pedig határozottan elítélik. Kim De Dzsung dél-koreai államfő riadókészültségbe helyezte az ország hadseregét, és erőteljes támogatásáról biztosította az Afganisztán elleni amerikai csapásokat, de hasonlan foglalt állást Tajvan, illetve a Fülöp-Szigetek vezetése is. Ellenvéleményét Vietnam, Malajzia, illetve Szingapúr fejtette ki.
"Ez az Egyesült Államok és a nemzetközi közvélemény igazságos akciója, és megismétlem, hogy teljes támogatásomat és együttműködésemet nyújtom hozzá - hangoztatta tévébeszédében Kim De Dzsung dél-koreai államfő, aki riadókészültségbe helyezte az ország hadseregét. - A terror az egész emberiség ellensége, elfogadhatatlan, bármi legyen is az oka. Határozottan szembe kell szállnunk a terrorizmussal - vélekedett a dél-koreai vezető.

Tajvan és a Fülöp-szigetek támogatja a katonai csapást

Csen Suj-pien tajvani elnök ugyancsak teljes támogatását fejezte ki az Egyesült Államoknak és szövetségeseinek a terrorszervezetekkel szemben, s együttműködést ajánlott nekik, amennyiben át akarnának repülni a sziget fölött. "Úgy gondoljuk, az Afganisztánra mért csapással az Egyesült Államok nem elnyomást akar gyakorolni, hanem szavatolni akarja a világ népeinek biztonságát és szabadságát úgy, hogy társadalmainkat ne fenyegesse az erőszak" - mondta tévébeszédében Csen elnök.

Ugyancsak támogatja a támadást Gloria Arroyo, a Fülöp-szigetek elnöke, "igazságosnak és jótékony hatásúnak" minősítve az offenzívát annak érdekében, hogy a világ megszabaduljon a terroristáktól. Mint Roilo Golez, az elnök asszony nemzetbiztonsági tanácsadója a televízióban közölte, az amerikai nagykövetség vasárnap néhány órával előre tájékoztatta Arroyót a küszöbönálló akcióról.

Malajzia a megtorlás ellen

A muzulmán többségű Malajziában a rendőrség megerősítette az amerikai nagykövetség védelmét, és járőrözött az amerikai és más külföldi kolóniák lakta negyedekben. Mahathir Mohamad kormányfő elítélte a szeptember 11-i New York-i és washingtoni merényleteket, de ellenezte az Afganisztán elleni megtorló háborút is.

Vietnám a háború leállítását követeli

Vietnam "az Afganisztán elleni rendkívül veszélyes háború azonnali leállítására" szólított fel. "A vietnami népet mélységesen aggasztja, nagyon nyugtalanítja, hogy az Egyesült Államok háborút robbantott ki Afganisztánban, a délnyugat-ázsiai térség fontos és igen érzékeny stratégiai területén" - írja a Quan Doi Nhan Dan, a hadsereg napilapja. Szingapúr ugyancsak támogatásáról biztosította az ellencsapásokat. Az országban megerősítették a nemzetközi forgalmú létesítmények védelmét, különös tekintettel a repülőtérre. Elemzők emlékeztetnek arra, hogy Szingapúr nem zárhatja ki a támadás veszélyét, mert nyíltan Amerika-barát, ugyanakkor számolnia kell egy esetleges Washington-ellenes megmozdulással a szomszédos Indonéziában.