II. János Pált idő előtt avatják boldoggá

2005.05.13. 11:47
Megkezdődött az áprilisban elhunyt II. János Pál pápa boldoggá avatási eljárása. Joseph Ratzinger bejelentésével felülbírálta a katolikus egyház szokásos rendtartását, amely szerint öt évet kell várni a szentté avatandó személy halála után.

A Vatikán megkezdi az április 2-án elhunyt II. János Pál pápa boldoggá avatásának procedúráját, jelentette be pénteken XVI. Benedek pápa.

"Kezdetét vette II. János Pál boldoggá avatásának ügye" - fogalmazott Joseph Ratzinger a római klérus tagjaival tartott találkozón a lateráni Szent János-bazilikában, Rómában.

A bajor pápa a találkozó résztvevői előtt kijelentette, hogy felfüggeszti azokat a szabályokat, amelyek szerint a boldogjelölt halála után legalább öt évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a szentté avatási folyamat megkezdődhessen.

II. János Pál meggyógyított egy agydaganatos beteget

Dario Castillón Hoyos kolumbiai bíboros, az egyházi kongregáció prefektusa csütörtökön azt mondta, hogy a boldoggá avatási eljárás kezdetének egybe kell esnie II. János Pál pápa születésének 85. évfordulójával. A pápa 1920. május 15-én született. Az eljárás anyagának tartalmaznia kell azokat a bizonyított csodákat, amelyeket az elhunyt halála előtt vagy után tett.

Stanislaw Dziwisz lengyel bíboros, II. János Pál titkára és legfőbb bizalmasa szerint már Wojtyla életében történt egy csoda: 2002-ben egy agydaganatban szenvedő amerikai csodás módon meggyógyult, miután a pápa személyesen megáldoztatta.

Legalább két csoda

Korábban a Corriere della Sera értesülése alapján beszámoltunk arról, akár már októberben szentté avathatják II. János Pált. Emlékezetes, az előző pápa temetési szertartásán a tömeg hangos "Azonnal szentté! Azonnal szentté!" skandálással követelte ezt. A gyorsított szentté avatásra utal az is, hogy Karol Wojtyla halála után Angelo Soldano bíboros, a Vatikán miniszterelnöke a szenteknek kijáró nagy jelzővel illette őt.

A katolikus egyház szokásos rendtartása szerint a szentté avatás első lépcsőjét jelentő beatifikáció (boldoggá avatás) előtt is legalább öt évnek kell eltelnie a felavatandó halála után. A szentté avatás feltétele még, hogy a jelölt halála után legalább két csodát is véghez vigyen.

A pápa felülírhatja a szabályokat

Az ügyben döntő bíborosi testület korántsem képviselt egységes álláspontot a kérdésben, de az új pápának joga van rendkívüli eljárást kezdeményezni és lefolytatni.

Életében II. János Pál is kivételt tett a szentté avatás merev szabályai alól, kalkuttai Teréz anyát jóval az öt éves várakozási idő letelte előtt avatta boldoggá, majd szentté.

Amerikai érsek a hittani kongregáció élén
William Levada San Francisco-i érseket nevezte ki XVI. Benedek pápa a római katolikus egyház hittani kongregációjának élére, arra a posztra, amelyet ő 23 éven át töltött be, mielőtt idén áprilisban pápává választották.

Mivel a hittani kongregációt hagyományosan bíboros vezeti, William Levadát a pápa minden bizonnyal az első adandó alkalommal bíborosi rangra fogja emelni.