Hat halott egy kínai összecsapásban

2005.06.16. 11:12
Véres összecsapásba torkollot egy két éve húzódó földvita Kínában, amit egy állami erőmű építése váltott ki. A hat halálos áldozatot követelő hétvégi összecsapások után leváltották a környék párttitkárát.

Vascsövekkel, ásókkal, vadászpuskákkal felfegyverkezett, katonai álcázóruhába öltözött tömeg rohant le egy tiltakozó kínai falut a hétvégén. A megtámadott falusiak egyike videóra vette a támadást, a felvételt eljuttatta a Washington Posthoz.

Lövések, robbanás

A felvételen látható, ahogy a felfegyverzett csőcselék "roham" kiáltással letámadja a tiltakozó falusiak sátorvárosát. Puskalövésszerű hangok hallatszanak, egy tiltakozó falusi elterül a földön. Az első rohamot hamarosan követi a második, nagy robbanás látszik, a falusiak menekülőre fogják, a kamera kiesik a filmező kezéből, írja a Reuters.

A felvételek a hétvégén készültek Pekingtől 220 kilométernyire, Sengjou faluban. A helyiek tiltakozását egy erőműépítési beruházás váltotta ki. Az állami tulajdonú erőmű építéséhez kártérítés nélkül sajátították ki a falusiak termőföldjeit.

Karóval jöttek

A helyiek tiltakozásul elfoglalták az építési területet, és sátorvárost húztak fel. A sátorváros 2003 óta állt. A feszültség azonban csak idén áprilisban fokozódott erőszakig. Akkor az egyik este húsz, botokkal felfegyverzett fiatal támadt a falusiakra. A tiltakozók visszaverték a támadókat, egyiküket, a 23 éves Csu Hsziao Zsujt el is fogták.

A fiatal a falusiaknak bevallotta, társaival fejenként száz juant (két és félezer forintot) kaptak azért, hogy kiverjék a területről a tiltakozókat. Azt azonban nem árulta el, ki fizetett. Csut a hétvégéig fogságban tartották.

Veszteségek mindkét oldalon

Szombat hajnalban már biztosra mentek azok, akik el akarják űzni a tiltakozókat. Hajnalban több tucatnyi, rohamsisakos ember támadt a sátorvárosra. Az összecsapásokban még az erősen cenzúrázott kínai sajtó jelentései szerint is legaláb hat falusi és egy támadó vesztette életét.

A véres akció a kommunista párt vezetését is lépésre kényszerítette. A Senjut is felügyelő tingcsoui párttitkárt leváltották, az újonnan kinevezett párttitkár ötvenezer juan (125 000 forint) kártérítést ajánlott fel a halálos áldozatok rokonainak. A valusiak cserébe szabadon engedték az áprilisban elfogott Csut.

Peking is csatatérré válhat

A földviták miatti lázongások egyre nagyobb kockázatot jelentenek a kommunista párt kínai egyeduralmára. A hétvégi összecsapás már a második véres ütközet az évben, áprilisban Huankantou lakói vertek vissza ezer rohamrendőrt. A Reuters jelentése szerint csütörtökön Peking egyik elővárosában emeltek barikádokat a földjeik kisajátítása ellen tiltakozó falusiak. A földeket a 2008-as pekingi olimpia egyik sporttelepének építéséhez foglalták le.