Sára, Márió
2 °C
6 °C

Ezer rohamrendőrt vert vissza egy kínai falu

2005.04.15. 12:27
Ezer rohamrendőrt kergettek el falujukból a Huankantouiak. A közeli városok lakói csapatokban látogatnak a kiégett rendőrségi járművekkel és szétszórt rohamsisakokkal ékesített faluba, megcsodálni a "hihetetlenül kemény" falusiakat.

Megdöbbentő győzelmet arattak Huankantou lakói a kínai rohamrendőrség felett. A Csöcsiang tartományi falu lakói vasárnap vertek vissza legalább ezer rohamrendőrt. Győzelmük nyomai még csütörtökön is a láthatóak voltak a falu közterein, jelentette a Guardian helyszíni tudósítója.

A lap szerint a lázadás okai egyelőre nem teljesen tisztázottak. A helyiek szerint a falusi öregek tiltakoztak egy 2002-ben a falusiak megkérdezése nélkül felépített vegyi üzem ellen. A két hete tartó virrasztás feloszlatására érkezett rendőrök a helyi hírek szerint halálra gázoltak két idős nőt. A zavargás ezt megbosszulandó tört ki vasárnap hajnalban. "A kommunisták rosszabbak a japánoknál is" - meséli egy falusi a Guardiannak.

Ünnepi hangulatban

Mindenfelé szétszórt rohamsisakok, plexi védőpajzsok, a helyi iskola parkolójában meg összetört rohamkocsik és harminc megrongált rendőrségi busz látható, írja a lap. A vasárnapi tüntetés nyomán hivatalos közlés szerint harminchat rohamrendőr került kórházba, ötük állapota kritikus. A győzedelmes falusiak szerint háromezer rohamrendőrt vertek vissza, az összecsapásokban többen életüket vesztették.

A vasárnapi győzelem óta Huankantou lakói eufóriában élnek. Öt napja nincs iskola, a helyi vezetés elmenekült. A győzelmi hangulatot még az sem tudja letörni, hogy azért sokan tartanak a megtorlásoktól. Az elüldözött falusi elöljáró helyét átvevő ügyvivő testület tagjai például titokban tartják a nevüket.

Terjed a bátor falusiak híre

A faluban történtek híre a központi hatalom szigorú cenzúrája ellenére gyorsan terjed. A tízezres falu a héten jelentős turistaforgalmat bonyolított. "Hát nem bátrak ezek a falusiak? Hihetetlenül kemények", mondta a Guardiannak egy Jvuból, a közeli nagyvárosból Huankantouba látogató taxis. "Azért jöttünk, mert már sok embertől hallottunk a lázadásról" - teszi hozzá egy szintén jivui, jólöltözött fiatal lány.

A hatóságok tagadják, hogy bárki az életét vesztette volna. A helyzet egyelőre teljesen tisztázatlan. A retorziók egyelőre elmaradtak, senkit nem tartóztattak le. A hivatalos szervek nem is beszélnek a történtekről.

Ébredő kínaiak

A Guardian értékelése szerint ugyanakkor a tüntetés jól mutatja a kínai vidék és a városok közötti, egyre szélesedő szakadékot. A rohamosan fejlődő és gazdagodó városokkal szemben a vidék egyre szegényebb. A korrupció és a szegénység miatt felháborodott lakosok egyre érzékenyebben reagálnak a megkérdezésük nélkül hozott döntésekre, melyek nyomán szennyező vegyi üzemek épülnek, vagy teljes falvakat telepítenek ki vízerőmű építések miatt.

A lap adatai szerint az elmúlt egy évben tizenöt százalékkal nőtt a tüntetések száma, tavaly már összesen hárommillióan demonstráltak a hatalommal szemben. A hatóságok általában kegyetlenül lépnek fel a tüntetőkkel szemben, a hétvégi japánellenes demonstrációk azonban gyakorlatilag zavartalanul bonyolódhattak.