Eltűntek a cunamiadományok

2007.06.02. 17:21
A két és fél évvel ezelőtti távol-keleti szökőár után felépített Srí Lanka-i magyar falu haldoklik, már csak két család lakik a tönkrement házakban, de már ők se maradnak sokáig.

A Magyar Nemzet és a Népszabadság is kolumnás helyszíni riportban számol be arról, hogy semmi sem lett a nagy ívű tervekből, a Srí Lanka-i magyar faluból.


Szabó Gábor, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke és Szász Csaba, Kőbánya alpolgármestere 2006 februárjában leleplezi a magyar falu emlékoszlopát. A kép jobb szélén Kőszegi Zoltán dabasi polgármester (Fotó: MTI)

A 2004. decemberi szökőár után 150 házas települést terveztek, ahol csatornarendszert építenek ki, árvaházat, iskolát és orvosi rendelőt létesítenek.

Ehhez képest a rossz alapanyagokból készült házak többségének tetejét elvitte az első szél, víz nincs, a szobákban gaz nő. Nem meglepő, hogy már csak két család él a magyar faluban, de a nyomorúságos körülmények miatt ők is hamarosan odébb állnak.

Srí Lanka Magyarországra megbízott tiszteletbeli konzulja szerint a kivitelező cég miatt nem készült el a projekt, a pereskedés egy éve tart.

A pénzt adományozó magyar önkormányzatoknál a hír fogadtatása vegyes volt. Kőbányán felháborodtak, Dabason beérték annyival, hogy ott voltak a tavalyi átadási ünnepségen.

A falut a helyi önkormányzat is magára hagyta.

A szomszédos tajvani és norvég falu lakói viszont elégedettek.