Benedek
-5 °C
5 °C

Száz éve ez a legpusztítóbb szökőár

2004.12.27. 21:45
Az utóbbi évtizedek legpusztítóbb természeti katasztrófáját okozta a földrengés Dél-Ázsiában. A földrengés az Atlantiszt elpusztító szökőárhoz mérhető hullámokat korbácsolt.

Emberemlékezet óta a vasárnapi volt a legtöbb halálos áldozatot követelő cunami okozta természeti katasztrófa a földön. Százhuszonkét éve volt az eddigi legtöbb halálos áldozatot követelő szökőárral járó vulánkitörés, szintén Indonéziában. A Krakatau 1883-as kitörése és az azt követő 40 méter magas szökőár 36 ezer ember életét követelte.

A 20. században viszont Chilében és Alaszkában is földrengés okozott hatalmas szökőárt. A nagyobbik, Chilében történt, 1960-ban. A Richter-skála szerinti 9.5 erősségű földrengés, majd az ezt követő szökőár miatt összesen kétezren haltak meg, de a cunami még Japán partjainál is szedett áldozatokat. Összesen háromezren sérültek meg és kétmillióan maradtak hajlék nélkül.

Az 1964-es alaszkai 9.2 erősségű földrengés következtében kilencen haltak meg, azt azt követő cunami viszont már több mint száz áldozatot szedett.

Az egyik legismertebb szökőár Atlantiszt pusztította el több mint ezer évvel időszámításunk előtt, a Földközi-tenger térségében, véget vetve ezzel a minószi civilizációnak. Szökőár nélkül, de az utóbbi évezred talán legpusztítóbb földrengése a kínai Tangshanban volt 1976-ban. A hivatalos adatok szerint az áldozatok száma mintegy 240 ezer volt, nem hivatalos becslések szerint azonban a 800 ezret is elérte.