Koronavírus adatok

2021. dec. 06.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Miklós
1 °C
4 °C

Holttestek ezrei indultak oszlásnak az indonéz partokon

2004.12.29. 13:41
Már csaknem hetvenezer halálos áldozatról érkeztek jelentések a földrengés és szökőár sújtotta Indiai-óceán térségéből. A legújabb veszélyforrást a rossz higiéniai körülmények jelentik, a sok ezer halott oszlásnak indult holtteste tömeges járványt okozhat, miközben nincs víz és élelem a túlélők számára. Egyes vélemények szerint így akár 100 ezer fölé nőhet a cunami áldozatainak száma.
Holttestek ezrei indultak oszlásnak Indonéziában tömeges járvánnyal fenyegetve a több tíz ezer halálos áldozattal járó vasárnapi szökőár túlélőit.

A thai mosoly nem tűnt el
#alt#
Tekintse meg képeinket! (12.29.)
"A helyzet kezd normalizálódni. A romeltakarítás zajlik, de nagyon kevésnek találom a mentő és rendfenntartó erők számát. A turisták nagy része elmenekült, a Phuket reptérről ingyenesen lehet Bangkokba repülni. Éjjel-nappal szállnak a gépek. Phuket egyes tengerparti részei elnéptelenedtek, a helyiek és az itt maradottak kivárnak.
Pánik már nincs, sőt a helyiek végig furcsa nyugalommal, a megszokott thai mosollyal az arcukon viselik a nehézségeket. Közülük soknak nem maradt semmije, rokonoknál vagy menekülttáborokban laknak. Az áramellátást kezdik rendbe hozni, benzinhiány nincs, de a mobil kommunikációs eszközök még nagyon túlterhelt.
Holnapra már egy-két búvariskolában újrakezdődik az élet ... reméljük a legjobbakat ... és azt, hogy nem lesz újabb szökőár."
(Sípos László, Phuket)

#alt#
Tekintse meg képeinket! (12.28.)
Az ENSZ történetének legnagyobb segítségnyújtási akciójába kezdett a szervezett a földrengés és szökőár sújtotta Dél-Kelet-Ázsiában, ahol az áldozatok száma a Reuters jelentése szerint elérheti hetvenezret is. Az áldozatoknak legalább egyharmada kiskorú, de lehet, hogy az ötven százalékot is eléri ez az arány, mondta kedden az UNICEF szóvivője.

Tömeges járvány fenyeget

"Nagy az esély arra, hogy fertőző betegségek következtében legalább annyian halnak meg, mint a szökőár miatt" - jelentette ki David Nabarro a Reuters hírügynökségnek, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) munkatársa a szervezet szerdai sajtótájékoztatóján.

A trópusi melegben a temetetlen áldozatok holttestei gyorsan oszlásnak indultak, miközben nincs víz és élelmiszer. A legnagyobb gondban az indonéziai területek vannak, ahol a tönkrement utak nehezítik a segítségnyújtást. A katasztrófát túlélt lakosság egy része menekülni kezdett a kilátástalan helyzet miatt. Az EU segélyezési műveleteinek vezetője, Guido Bertolaso szerint a halottak száma így akár 100 ezer fölé is emelkedhet.

Megelőzhető lett volna

Vasárnap az Indonéziához tartozó Szumátra szigetétől délnyugatra egy Richter skála szerinti 9,0 földrengés következtében megindult árhullám, japán nevén cunami 11 környező ország partvidékét érte el, és szedett több tíz ezer áldozatot. Az ár következtében emberek milliói váltak hajléktalanná.

Két amerikai központ percekkel a földrengés után tudott a közelgő szökőárról, ám a katasztrófa sújtotta országokban nem működött riasztási központ. Az amerikai földtani kutatóközpont tudósa szerint elég idő telt el a földrengés és a szökőár között, hogy számos életet megmenthessenek.

Bővebben a hiábavaló riasztásról >>>

Éhínség fenyeget

A legnagyobb károkat Indonézia, Srí Lanka, India és Thaiföld szenvedte el, de áldozatokról számoltak be Malajziából, Burmából, Bangladesből és a Maldív-szigetekről is. A szökőár a hatezer kilométerre, Afrika keleti partjain fekvő Szomáliában, Tanzániában és a Seychelles szigeteken is szedett áldozatokat.

A katasztrófát követő második napon az élelem- és vízhiány fenyegeti a túlélőket, miközben az ENSZ segélyszállító gépei folyamatosan érkeznek a térségbe, a következő két napban több ezer repülő indul útnak a szervezet jelentése szerint. A földrengés epicentrumához közeli Szumátrán éhínségről számoltak be.

A túlélők beszámolói a katasztrófáról >>>

"Lehet, hogy nem ez volt a történelem legnagyobb cunamija, de a legnagyobb károkat ez okozta" - jelentette ki az ENSZ egyik illetékese a BBC-nek. Jan Egeland szerint a károk mértéke dollármilliárdokra rúg.

A hatalmas méretű szökőárt a földrengés indította el, megmozgatva az Indiai-óceán egész víztömegét. A nyílt tengeren alig észrevehető hullámokat kavaró, japán nevén cunaminak nevezett szökőár a partra érve harmincméteres hullámokat vert. A szökőár ráadásul nem csak akkor szedi áldozatait, amikor lecsap a part menti területekre, hanem amikor visszavonul, a szívó hatás ugyanis emberek ezreit sodorta a tengerbe.

Hétfő estig harmincegy heves utórengést rögzített az indiai meteorológiai intézet, ezeknek azonban nem volt romboló hatásuk, jelentette a Times of India.

A természeti jelenségről bővebben >>>

Eltűnt magyarok

Az utazási irodák felelnek
#alt#
Tekintse meg képeinket! (12.27.)
A válsághelyzetre hivatkozva elállhatnak az utazási szerződéstől azok, akik délkelet-ázsiai útra fizettek be, közölte a Turisztikai Hivatal. Ez onnantól kezdve érvényes, hogy a Külügyminisztérium hivatalosan közölte hétfőn, nem javasolja, hogy bárki is a térségbe utazzon. Ilyen esetben az utasok az eredetivel azonos értékű helyettesítő szolgáltatást igényelhetnek. Ha az utazási iroda mégis utaztat turistákat a katasztrófa helyszínére, akkor ő felel minden, az utasokat hátrányosan érintő következményért.
Néhány magyart eltűntként tart nyilván a magyar Külügyminisztérium. A katasztrófa idején a hivatalos adatok szerint 400 magyar állampolgár tartózkodott a térségben, közülük kétszázan a thaiföldi Phuket szigetén voltak, aminek partvidékét teljesen elsodorta az ár. Phuketen tartózkodik a magyar konzul, bővebb információ itt. 150-200 magyar a Maldív-szigeteken, 20-an Srí Lankán tartózkodtak vasárnap.

A magyarok közül a Külügyminisztérium jelentése szerint nyolcan sérültek meg, hatan már elhagyhatták a kórházat. A katasztrófában több száz külföldi turista is életét vesztette.

Ezerhatszáz svéd állampolgárt nem találnak a vasárnapi szökőár után, Göran Persson svéd kormányfő hétfőn tízre becsülte a svéd áldozatok számát. Becslések szerint húsz-harmincezer svéd turista tartózkodott a térségben a katasztrófa idején.

Bővebben a magyar és külföldi áldozatokról >>>

Elöntötte a víz a Maldív-szigetekre szerződött futballedző, Kiss László házát, ingóságaival együtt. A maldívokkal nagy sikereket elért edző karácsony előtt jött haza Magyarországra. Pokoli napokat élt át a fia, Csaba miatt, aki a katasztrófa helyszínén tartózkodott. A fiú végül kedden életjelet adott magáról.

Bővebben Kiss Lászlóról >>>

Három magyar speciális mentőszakember utazott hétfőn Sri Lankára, a vasárnapi katasztrófa helyszínére, az utazás célja egyelőre a mentésirányítás lesz. Felmérik továbbá, hogy milyen segítség kell a helyi lakosoknak és hatóságoknak, a felszerelést, illetve a mentőkutyát csak azután küldik utánuk.

Országonkénti bontás

Indonézia - a halálos áldozatok száma az indonéziai egészségügyi tárca szerint több mint 30 ezer, de az indonéz alelnök szerdai közlése szerint ez a szám a 40 ezret is elérheti. Az indonéz hatóságoknak továbbra sincs kapcsolata Szumátra szigetének északnyugati részével, ahol a legnagyobb volt a pusztítás, így a térségből folyamatosan érkeznek hírek az áldozatok számáról. A szökőár érkezése előtt már épületek tucatjai dőltek romba a területen, majd a tengerparti városokat és falvakat a víz teljesen elárasztotta.

A legnagyobb pusztítás a háború sújtotta Aceh tartományban következett be, ahol éhínség és fertőzésveszély fenyeget, mivel halottak ezrei hevernek az utcákon, többek közöett lerombolt fővárosban, Banda Acehben. A mentést nehezíti, hogy a lázadókkal vívott harcok miatt katonai irányítás alatt áll a tartomány, ezért a segélyszervezetek mozgását is korlátozzák.

A bajt tetézte, hogy nem irányíthatta a mentést a földrengés és szökőár által leginkább sújtott indonéziai Aceh tartomány kormányzója, hétfőn ugyanis 1,3 millió dorlláros korrupciós vád miatt Dzsakartában, az indonéz fővárosban bírósági tárgyaláson kellett részt vennie, jelentette az MTI.

Srí Lanka - a halálos áldozatok száma megközelíti 22 ezer főt. Szerdán 3000 túlélőre bukkantak a szigetország egy távoleső területén, ám a fővárostól, Colombótól 350 kilométerre keletre fekvő körzet legnagyobb része továbbra is megközelíthetetlen. Az ország turisták által látogatott keleti partvidékét érte a szökőár. Az országban több mint egymillió ember veszíttette el otthonát. A főváros kikötője megsemmisült.

India - a halálos áldozatok száma csaknem 12 500 ezer. Az ország kétezer kilométeres déli partvidékét, valamint Andaman és Nicobar szigetét sújtotta a természeti katasztrófa. A szigetetken 7500-an vesztették életüket Több száz halász eltűnt a tengeren, néhány holttestet már partra vetett a víz. Tamil Nadu atomreaktorát a betörő víz megsemmisítette, de sugárzásveszély nincs.

Thaiföld - szerdára 1657-re emelkedett Thaiföldön a halálos áldozatok száma, közülük hétszáz külföldi. Az eltűntek 4100-an vannak. Ezerkétszáz személyt eltűntként tartanak nyilván, közölte a belügyminisztérium. A tárca válságstábjának adatai szerint több mint hétezer személy megsérült a katasztrófában.

Maldív-szigetek - a halálos áldozatok száma hivatalos jelentés szerint 52. A sziget kétszáz szigete veszítette el kapcsolatát a külvilággal, a főváros nagy része is víz alá került. A turisták körében nagyon népszerű szigetország csak egy méterrel terül el a tengerszint felett.

Malajzia - a legutolsó jelentések szerint 44 ember halt meg Malajziában. A víz embereket söpört a tengerbe Penang szigetének tengerpartján.

Afrika - több száz ember vesztette életét és több település egyszerűen eltűnt a föld színéről. A szomáliai vidékfejlesztési miniszter nyilatkozata szerint eddig 40 halász holttestét találták meg, és további 60 eltűnt halász halálát valószínűsítik. Kenyából és Tanzániából is érkeztek hírek halálos áldozatokról.

Nem jelentős a katasztrófa gazdasági hatása

Szakértői vélemények szerint az ázsiai partokat elárasztó szökőárnak az emberi tragédia méreteihez képest sokkal jelentéktelenebb a gazdasági hatása. A legnagyobb gazdasági károkat Sri-Lanka szenvedi el a szökőár miatt, mert kevesebb turista érkezhet az országba, és a textiliparban is gondok lehetnek. Thaiföldön kisebb lesz a visszaesés, mint a tavalyi SARS-vírusnál. India és Indonézia nem tart gazdasági visszaeséstől.

A gazdasági hatásokról bővebben >>>