Piroska
-1 °C
5 °C

Hiába figyelmeztettek a közelgő szökőárra

2004.12.28. 14:09
Két amerikai központ percekkel a földrengés után tudott a közelgő szökőárról, ám a katasztrófa sújtotta országokban nem működött riasztási központ.
Havaii szigetén működik olyan rendszer, ami előre jelezte a több tízezer halálos áldozattal járó szökőárt, ám az ázsiai országokban nem építettek ki olyan hálózatot, amivel figyelmeztetni lehetett volna az embereket a közelgő veszélyre, írja az AFP.

Több mint ötven éve figyelnek

"Megtettünk mindent, hogy figyelmeztessük az ázsiai nemzeteket a cunami veszélyére" - jelentette ki Charles McCreery, a honolului Csendes-óceáni Cunami Riasztási Központ munkatársa a francia hírügynökségnek.

A természeti jelenségről bővebben >>>

A központ, amit 1949-ben állították fel, miután egy szökőár 159 halálos áldozatot szedett a Hawaii-szigeteken, már pár perccel a szumátrai földrengés után tudott a két óra alatt partot érő cunamiról.

Mivel az érintett térségben nincs a riasztáshoz megfelelő rendszer, ezért az amerikai kutatók az érintett országok amerikai nagykövetségeit kezdték el telefonon figyelmeztetni a közelgő veszélyre - mindhiába.

Elég idő lett volna

"Elég idő volt a földrengés és a szökőár partot érése között ahhoz, hogy számos életet megmenthessünk, ha a megfelelő eszközök rendelkezésre álltak volna" - nyilatkozta Kend Hudnut, az amerikai földtani intézet kutatója az AFP-nek.

Hudnut szerint a térség lakóit azért is érte váratlanul a katasztrófa, mert ilyen jelenség legutoljára 1883-ban fordult elő az Indiai-óceánon, olyan pedig 1509 óta nem fordult elő, hogy több mint egy országban okozzon kárt.

A szökőár valós veszély a tengerparton

Más cunamijelző központ is működik a Csendes-óceán térségében. Alaszkában 1967-ben, három évvel azután alapítottak ilyen intézetet, hogy 122 áldozatot szedett a szökőár.

Az amerikai riasztási központok az adataikat az ugyancsak az Egyesült Államok által működtetett Adatgyűjtő Bója Központból szerzik, amely az óceánon terjedő hullámokat méri.

Amerikai szakértők szerint manapság, amikor ennyire megnövekedett a nemzetközi turizmus mértéke, a tengerparti hatóságoknak tudniuk kéne, mekkora veszélyt jelentenek a földrengések és a szökőárak, és ha ilyenek bekövetkeznek, azzal is tisztában kellene lenniük, mi a teendő.