Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nem akarnak hazajönni a magyarok a szökőár sújtotta területről

2004.12.28. 21:31
Több száz külföldi turista esett áldozatul a Délkelet-Ázsiát sújtó földrengésnek és szökőárnak, eddig nyolc magyar sérültről adtak hírt, néhány magyart eltűntként tartanak nyilván. Hétfő hajnalban érkezett meg Ferihegyre az első chartergép, amely európai turistákat, köztük nyolc magyart szállított haza. Négyszáz magyar állampolgár üdült a térségben, amikor a katasztrófa megtörtént. A külföldi utazási irodák már törölték útjaikat, a magyar cégek személyi sérülésekről nem, csak poggyászkárokról számolnak be. A Thaiföldön tartózkodó magyarok egy része jelentkezett a magyar követségen.
A volt német kancellár túlélte
Tanúja volt a dél-ázsiai természeti katasztrófának Helmut Kohl volt német kancellár, aki éppen Srí Lankán tartózkodik gyógykúrán. "Természetesen valamennyire részese volt az eseményeknek, de biztonságban van" - mondta egy szóvivő hétfőn Kohl berlini irodájában. A szóvivő megerősítette, hogy Kohl jól érzi magát, nem esett baja. A dolgok mostani állása szerint folytatja pihenését Srí Lankán. További részleteket a szóvivő nem kívánt közölni, mivel a volt kancellár magánszemélyként utazott a dél-ázsiai országba. (MTI)

Több száz külföldi turista vesztette életét Délkelet-Ázsiában, elsősorban Srí Lankán és Thaiföldön, ahol a főszezon közepén nagy erejű földrengés, majd szökőár végzett súlyos pusztításokat vasárnap. Thaiföldön több mint ezren haltak meg, egyharmaduk külföldi volt. Szlovák, osztrák, lengyel, olasz, norvég, svéd, dán, finn, francia, belga, holland, német, brit, amerikai, kanadai, ausztrál és új-zélandi állampolgárok haltak meg Thaiföldön, közölték az országok külügyminisztériumai. A svéd turisták közül akár ötvenen is meghalhattak, hatszáz svéd utast még eltűntként tartanak számon. A görög, a portugál, az orosz, a spanyol, az izraeli, a japán, a hongkongi, a dél-afrikai és a kínai külügyminisztériumok eltűnt és sebesült személyekről számoltak be. Egy portugál kislányt egy nappal a szökőár után egy norvég hajó mentett ki Thaiföld partjainál.

Eltűnt és sebesült magyarok

Néhány magyart eltűntként tart számon a Külügyminisztérium a szökőár sújtotta délkelet-ázsiai térségben, közölték a tárca keddi sajtóértekezletén. A külügy eddig nyolc magyar sérültről tud. Hatot közülük már kiengedtek a kórházból, egyiküket a thaiföldi Phuket sziget kórházában, a másik személyt Bangkok egyik kórházában ápolják, állapotuk nem súlyos.

A katasztrófa sújtotta területen körülbelül négyszáz magyar turista tartózkodott vasárnap; a külügyi szóvivő tájékoztatása szerint közülük kétszázan a szökőár sújtotta Phuket szigetén nyaraltak.

Hétfő reggel szállt le az a Malév repülőgép, amely hatvanöt utast, köztük nyolc magyart hozott Magyarországra a Maldív-szigetekről, közölte Krebsz Adrien, a légitársaság szóvivője. "Minden utast elhoztunk, aki el akart jönni" - mondta a szóvivő.

Malév-géppel a leghamarabb január elsején jöhetnek haza azok a délkelet-ázsiai szökőár következtében a thaiföldi Phuket szigetén rekedt magyarok, akik magyar idő szerint szerda délutánig nem jutnak el Bangkokba - mondta a Külügyminisztérium (KüM) szóvivő-helyettese kedden este. A Magyar Televízió Híradójában egy Phuketban élő férfi tolmácsolta többek kérését, hogy a tengerparti üdülőhelyen is szálljon le, s vegyen fel utasokat a magyar repülőgép.

Szabó Ferenc közölte, hogy a Malév szerdán indítja Bangkokból Budapestre charter-járatát, amelyre akár az összes phuketi magyar turista is felférne, arról viszont nem tudott, hogy vannak olyanok, akik már most hazajönnének, de nem tudnak eljutni időben a thaiföldi fővárosba.

A kintiek is a követséghez fordulnak

A Thaiföldi Királyság magyar nagykövetségén folyamatosan gyűjtik az infromációkat. A magyarok a 00 661 875 4610-es számon érdeklődhetnek kint tartózkodó hozzátartozóik felől. A követség munkatársa az Indexnek elmondta, magyarországi és kint lévő magyarok is érdeklődnek náluk, keresik egymást. A magyar Külügyminisztérium konzuli szolgálata meghosszabbított munkaidővel várja az érdeklődők hívásait a 06 40 200 391-es telefonszámon.


Tekintse meg képeinket!

A Külügyminisztérium közleménye szerint Dr. Papp Zoltán konzul a Phuket városában felállított elsősegélyközpontban tartózkodik, hogy a helyszínen nyújtson segítséget. Pótolni tudják az elveszett úti okmányokat, és szükség esetén gyorskölcsönt is biztosítanak a rászorulóknak. További információk a helyi honlapon elérhetők.

Kevesen akarnak hazajönni

Tarnóczi Barna, a Tensi Holiday utazási iroda ügyvezető igazgatója hétfőn elmondta, huszonegy utasuk tartózkodik a Maldív-szigeteken és harminckettő Thaiföldön. "Az utasok biztonságban vannak" - mondta. Hozzátette, közülük csupán tizennégy embert kellett átköltöztetni biztonságosabb szállodába, és eddig mindössze egy család jelezte, hogy "talán hazajönne". Tarnóczi Barna hangsúlyozta, hogy utasaik nagy része olyan helyen üdül, ahová nem ért el a szökőár.

Zám Tibor, a Best Reisen irodavezetője elmondta, mintegy nyolcvan utasuk tartózkodik a térségben. Közölte, nem történt személyi sérülés, csupán poggyászkárokat jelentettek a vendégek. A Best Reisen utasai közül egyelőre négyen jelezték hazautazási szándékukat, tette hozzá.

Két IBUSZ-utast kellett kimenekíteni

A Neckermannak kilencvenhét magyar ügyfele tartózkodik a katasztrófa sújtotta térségben: harmincheten a thaiföldi Phuket szigetén, hatvanan a Maldív-szigeteken vannak, közölte az utazási iroda. Kedden indul a térségből a Travelservice járat, amellyel haza tudnak jönni azok az utasok, akik nem szeretnének tovább maradni, bár eddig csak hárman jelezték ezt.

Az IBUSZ Kft.-nek jelenleg tíz utasa tartózkodik a Maldív-szigeteken, közölte a cég ügyvezető igazgatója. Közülük két embert kellett biztonságosabb területre átköltöztetni, de ők sem voltak közvetlen életveszélybe. Eddig még egyetlen ügyfelük sem jelezte, hogy hazautazna.

Nincs hír néhány német turistáról

Francia és német utazási irodák hétfőn bejelentették, hogy december 31-ig töröltek minden thaiföldi, a Maldív-szigeteki és Srí Lanka-i utat. A német TUI iroda közölte, hogy az érintett területekről megérkeztek Németországba az első repülőgépek. Az utazási irodák annyi gépet indítanak, amennyit csak tudnak, hogy a lehető leggyorsabban hazaszállítsák a nyaralókat. A TUI képviselője elmondta, több turistájukról nincs információjuk, főleg Srí Lanka és Phuket szigetének térségéből. Olasz és francia repülők is érkeztek, amelyek részben hazai, részben nemzetközi turistacsoportokat szállítottak Európába.