Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Nem lesz tartós gazdasági hatása a szökőárnak

2004.12.27. 16:00
A legnagyobb gazdasági károkat Sri-Lanka szenvedi el a szökőár miatt, mert kevesebb turista érkezhet az országba, és a textiliparban is gondok lehetnek. Thaiföldön kisebb lesz a visszaesés, mint a tavalyi SARS-vírusnál. India és Indonézia nem tart gazdasági visszaeséstől.
Szakértői vélemények szerint az ázsiai partokat elárasztó szökőárnak az emberi tragédia méreteihez képest sokkal jelentéktelenebb a gazdasági hatása. A több ezer ember életét követelő természeti tragédia egészében nem fogja befolyásolni a térség növekedését,- mint az elemzők mondják - a lerombolt szállodák, az infrastruktúra újjáépítésére fordított kiadások a következő hónapokban ellensúlyozzák majd a turizmusból származó bevételek kiesését. Sri-Lankán nehéz lesz

A legsúlyosabban érintett Sri-Lanka az egyetlen ország, amelynek gazdaságát akár egy évvel is visszavetheti a tragédia, és a következő negyedévben csökkenhet a GDP. A tamil lázadók és a kormány közötti összetűzések tavaly tűzszünettel zárultak, azóta az ötszázezer fölötti rekordszintre nőtt a turizmus. A kormány 2010-re turisták számát a duplájára kívánta növelni, és e cél most nehezen elérhetővé vált, hiszen akár egy évig is eltartó munkával kell az utakat, a vasúthálózatot helyreállítani. A gazdaság leggyorsabban bővülő ágazata volt a turizmus, de nem csak ebben a szektorban, hanem a textiliparban is komoly gondok jelentkezhetnek. Éppen most a nemzetközi textilkvóták január 1-jei megszűnésével szembesül majd Sri Laka az olcsó kínai, indiai áruk tömegével.

A Thaiföldre évente érkező 12 millió turista a GDP-hez hat százalékkal járul hozzá. A szakértők a szökőár hatására kisebb visszaesést várnak e szektorban a múlt évi SARS-vírus idegenforgalmat fékező hatásához, vagy az ország déli részén történt idei politikai zavargások hatásához képest. Tavaly a járvány miatt 7,4 százalékkal esett vissza a beutazók száma. " Egy-két hónapig meginog a bizalom, utána azonban a turizmus ágazat visszaáll a régi kerékvágásba - mondják az értékelők.

Ahol nem félnek

Indiában, ahol 5700 ember vesztette életét, a pénzügyminiszter nem számít semmilyen komoly pénzügyi hatásra. "Meg tudjuk oldani a válságot és elő tudjuk teremteni az ehhez szükséges pénzt" - közölte Palaniappan Chidambaram.

Indonéziában hasonló a helyzet. Itt 4500 ezer ember esett a szökőár áldozatául, a kormány azonban elő tudja teremteni az újjáépítésez, elsősorban az Aceh tartományban keletkezett károk helyreállításához szükséges pénzeszközöket. Aceh tartomány egy része szinte teljesen elpusztult, de a globális energiapiac szempontjából is fontos szumatrai Arun cseppfolyósított fölgázt előállító telepét megkímélte a természeti katasztrófa.