Sára, Márió
2 °C
6 °C

'Három emelet magas hullámfal közeledett iszonyú sebességgel felénk'

2004.12.27. 19:44
Több túlélő szerint iszonyatos sebességgel érkezett a cunami a szigetekre. A hatalmas hullámok visszahúzódva az óceánba - porszívóhatással - magukkal ragadtak mindent.

A szökőár hirtelen, észlelése után 4-5 perccel zúdult rá a thaiföldi üdülőterületekre, elsodorva minden tárgyat, élőlényt, házat - számoltak be a katasztrófáról a helyszínen üdülő nyugati szemtanúk. Troy Husum 28 éves kanadai turista Phuket település egyik tengerparti hoteljében szállt meg, és vasárnap reggel az erkélyen reggelizett, amikor megremegett a föld. "A földrengést alig lehetett érezni, de mintegy 45 perc múlva a tenger hirtelen visszahúzódott a Patong öbölben. A turisták, gyerekek oda is futottak a hirtelen szárazzá vált területre, nem értve, hogy mi történt. Mindenki a láthatárt kémlelte. És akkor megláttam: olyan volt, mint a moziban, három emelet magas hullámfal közeledett iszonyú sebességgel felénk" - mondta.

Nem volt menekvés

Gumimatracon vészelte át a szökőárt egy újszülött
Egy húsznapos csecsemő gumimatracon lebegve élte túl a vasárnapi szökőárt a Malájzia egyik strandján. Szülei büfét tartottak fenn, és éppen vevőket szolgáltak ki, amikor az elemi csapás váratlanul rájuk tört. A gyermek a büfé melletti kamraszerű helyiségben aludt egy földre tett gumimatracon. Az áradat elragadta a szülőket, de az anyának kevéssel később sikerült visszaküzdenie magát a kis kamrához, ahol a gyermeket hagyta. A kamrát másfél méteres magasságban elárasztotta a tengervíz, de a gumimatrac békésen lebegett a víz színén, rajta a síró csecsemővel. Mindkét szülő és a házaspár másik lánya is életben maradt.
(MTI/AFP/dpa)
A hatalmas ár 4-5 perc alatt érte el a partszakaszt, az emberek többségének csak annyi ideje volt, hogy az épületek tetejére másszon. A gyerekek, az öregek, a parton szunyókálók számára nem volt menekvés. Mint Husum elmondta, a hullámok játékszerként sodortak el autókat, bicikliket a parkolókban, tépték ki a partmenti pálmafákat, csak a nagyobb épületek maradtak állva.

Porszívóként szívott mindent

A kanadai szerint a tragikus látvány csak ezután következett: az ár hatalmas erővel húzódott vissza, porszívóként szippantva az óceánba a szerencsétlenül járt embereket, a megkapaszkodó emberek többsége pedig a sordódó törmeléktől, tárgyaktól sérült meg.

Mosógép centrifugája

Lili Marfani brit turista családjával szintén egy közeli hotel ablakából nézte az eseményeket. Eleinte csak azt vették észre, hogy a tengeren egymás után borulnak fel a halászhajók, majd a tenger morajlani kezd, és iszapos vizet hoz ki a partra. Dan Debehil a thaiföldi Koh Phi Phi szigeten élte túl a szökőár pusztítását. Mint mondta, társaival látták a hullámfal közeledését, de már nem maradt idejük menekülni. A vízáradat elemei erővel söpört el mindent, őt is átpasszírozta egy bambuszbungalón. Debehil egy épület tetejére kapaszkodva menekült meg, az árban sodródás rossz élményét a mosógép centrifugájához hasonlította.

Nyílt vizen nem okozott kárt

Mark McBride észak-ír turistát tengeri hajóúton érte a természeti csapás. A hajónak a nyílt vizen nem okozott kárt az ár, mivel a hullámok csak a sekély partszakasznál tornyosultak fel, de az utasok végignézték, ahogy a mellettük elhaladó hullámok elpusztítják a közeli halásztepelülést.

Helyi halászok beszámolói szerint akkor érzékelték a bajt, mikor a tenger szintje váratlanul emelkedni kezdett, és furcsa morajló hangot hallatott. Mindannyian annak köszönhetik életüket, hogy azonnal eldobták hálóikat és a közeli dombok felé futottak a néhány perc múlva lecsapó hullámok elől. Túlélők arról számoltak be, hogy a hullámok lecsendesedése után is folytatódott a pánik: a következő ártól félő emberek járműveikkel karamboloztak, mások hisztérikusan eltűnt szeretteiket keresték.

A thaiföldi turistahelyek a civilizációtól való elszigeteltségük miatt voltak kedveltek a nyugati turisták körében, a tragédia idején azonban ez volt a hátrányuk, hiszen alig állt rendelkezésre telefonösszeköttetés a segítségkérésre és jármű a menekülésre.

A Der Spiegel című német hetilap beszámolt egy 25 fős, zömmel német turistákból álló csoport kálváriájáról. A németek Thaiföld délnyugati partvidékén fekvő Phuket településtől délre eveztek ki búvárkodni. "Tudtuk, hogy valami közeledik, ennek ellenére is merültünk. Az első csoport az erős áramlás miatt szinte azonnal kénytelen volt feljönni, mi negyedóra múltán követtük őket" - mesélte Heidi Pollow. A parti őrség rádión tájékoztatta a hajó személyzetét a fejleményekről, és azt tanácsolta, még ne térjenek vissza a partra. A társaság ezért egészen délutánig a tengeren maradt.

"Órák hosszat ültünk mentőmellényben a hajón anélkül, hogy tudtuk volna, mi történik, mert a hajó helyiekből álló legénysége alig tudott angolul" - számolt be viszontagságairól a német Heidi Pollow.