Azonnali szülési szabadságra indult egy fideszes EP-képviselő

2008.06.17. 12:57

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Meglódult a képviselők éhes áradata a menza irányába, az Index a nyomukban loholva próbálja kiszaglászni, mitől hízik (szolidabb esetben: marad életben) egy uniós honatya. Bemelegítésképpen: a tegnapi menü lazac, illetve Sztroganoff-hátszín volt, amihez tejszínes krumplit, fokhagymás spenótot, valami színes rizsfajtát, illetve párolt zöldséget társíthattak a fogyasztók.
  • Ez az ülésterem
  • Az Európai Parlament szerepe eredetileg csak tanácsadásra, konzultációra korlátozódott, de a testület szép lassan erőre kapott, s egyre jelentősebben befolyásolja az Unió működését. Izmosodásának első állomása az volt, amikor 1979-ben bevezették a képviselők közvetlen választását. Aztán Egységes Európai Okmány, a Maastrichti, az Amszterdami és a Nizzai Szerződés apránként bővítette jogkörét. Ma az EP-nek három fő hatásköre van.

    Egyrészt részt vesz a közösségi jogalkotási folyamatban. Másrészt demokratikus felügyeletet gyakorol az uniós intézmények, különösen a már említett Bizottság felett. Jóváhagyhatja vagy elutasíthatja a biztosok kinevezését, és bizalmatlanságát fejezheti ki a Bizottság egészével szemben. Harmadsorban pénzügyi hatalom összpontosul a kezében, hiszen a Tanáccsal közösen felügyeli az uniós költségvetést, és e jogcímén befolyásolhatja az EU kiadásait is. Az eljárás végén a Parlament teljességében szavazza meg vagy utasítja el a költségvetést. (Az uniós büdzsé mintegy 130 milliárd euró az idén, mintegy 2,5 százaléka a tagországok összesítette közkiadásainak.)

  • Bevettük magunkat az EP menzájára, és olyan nyálcsorgatást produkáltunk, hogy Pavlov-kutyái sápadtak volna az irigységtől. A belépőket egy roskadásig rakott asztal vágta gyomron, rajta a napi kínálat modelljeivel, a soknyelvűséget és a francia feliratokat áthidalandó. Egy közepesen véres, fokhagymával és spéci fűszervajjal vadított hátszínt 7,5 euróért vesztegetnek (sápatag csirkéből ez az összeállítás 6,40-ből is kijön, bélszínből pedig értelemszerűen drágább.)

    A fűevők sem maradnak hoppon, egy salátatálat 2-4 euróért lehet összepakolni. És persze öblíteni is kell: egy félliteres portói, vagy rizling árszabása 5 euró körül mozog, aki viszont csak a klasszikus hétdecis butéliával éri be, annak 12-13 euróért kell a zsebébe nyúlnia.

  • Míg a magyar parlamentben rendesen ütlegelik egymást verbálisan a honatyák, az uniós képviselők legföljebb csiklandozzák egymást. Nyitányként mindenki köszöni és dicséri a másik értékes munkáját (még ha a fenébe is kívánja), és csak elvétve csúsznak ki határozott állítások az EU-atyák ajkán. A "nem támogatom" szinonimája általában a "vizsgáljuk meg együtt". De még egy olyan mondattal is forradalmat csinálnék, panaszkodott egy képviselő, hogy "kötelezzük a Bizottságot valamire". Szerinte az EP burjánzóan udvariaskodó nyelvhasználata rosszabb, mint a Kádár-rendszer ideológikus kitételekkel fűszerezett zsargonja, ugyanis ott legalább egyértelmű döntések bújtak meg a dagályos nyelvezetben.
  • A jelek szerint az EP csak házon belül liberális, kint, már az udvaron is, kemény szigor uralkodik. Amikor ugyanis egy rasztafrizurás srác és egy törékeny szöszi az oszlopok tövébe telepedett, azonnal feltűntek a poroszos eleganciájú rendfenntartók. A piros nyakkendővel kiegészített szürke öltönyök a két fiatalhoz ügettek, és közölték, hogy itt nincs ülés, mert ez nem az a hely. Csak akkor álltak odébb, amikor a srác és a lány álló pozitúrába vágta magát.
  • Tartózkodott a Néppárt azon a végszavazáson, amely az MSZP-s Harangozó Gábor jelentéséről döntött. (Ennek lényege a leszakadt vidékek kistérség-alalpú, komplex támogatása.) A néppárti frakció tagjaiként a Fidesz sem nyomott igen vagy nem gombot, ám a papírforma mégis azt mutatja majd, hogy igennel voksoltak. Ugyanis a szavazás után a delegáció összeült és úgy döntött: bejelenti, hogy tévedés történt, az ellenzéki képvislők valójában rá akartak bólintani a szocialista javaslatra. A hivatalos indoklás szerint nem nagyon illik egy hazai EU-atya javaslatát elvetni, vagy nem kiállni mellette. Nyilván otthon az sem mutatott volna jól, hogy ha a fideszes politikusok nemet mondanak a leszakadt térségek, és a hátrányos helyzetű csoportok (magyar vonatkozásban: főként romák) felzárkóztatására. Ami a retirálás technikai részleteit illeti: az EP szabályzata szerint egy szavazást követően bárki módosíthatja véleményét, és gombnyomását, ha ezt 24 órán belül teszi.
  • Gyürk András, a fiatal fideszes EP-képviselő kedden délután még egy szakkérdésben felszólalt a plenáris ülésen, de aztán minden programját kénytelen volt lemondani. Állapotos feleségétől ugyanis hívást kapott, hogy megindult a szülés. Gyürk ezért rögvest hazaindult, hogy már este láthassa második gyermekét A politikusnak eddig egy fia volt, másodikra kislánya lesz.
  • Megszületett Gyürk András fideszes néppárti képviselő gyermeke, Ilona. Mindenki jól van, gratulálunk.