Medgyessy: Újból itthon vagyunk Európában

2002.12.13. 23:29
Pénteken este hazánk elfogadta a belépés feltételeit, így eredményesen lezárta a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval.
December 13-án pénteken, 21 óra 39 perckor igennel feleltem arra a kérdésre, hogy Magyarország elfogadja-e az uniós belépés feltételeit. Újból itthon vagyunk Európában" - e szavakkal jelentette be koppenhágai sajtótájékoztatóján Medgyessy Péter miniszterelnök, hogy hazánk eredmenyésen lezárta a csatlakozási tárgyalásokat az Európai Unióval. Mint mondta: joggal örülhet az ország az eredménynek, hiszen ez esélyt és lehetőséget kínál nekünk.

Medgyessy Péter és Jacques Chirac
A kormányfő szerint megillet minket a hely a szervezetben, évezredes kultúránk és történelmünk alapján. Ahhoz azonban, hogy ma ünnepelhessünk, sok ember hosszú ideje tartó munkájára volt szükség. Medgyessy Péter mindenekelőtt az ország népének mondott köszönetet, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy az előző kormányokat is elismerés illeti. Mint fogalmazott: valódi nemzeti konszenzus volt a csatlakozás ügyében. Ez néha ugyan felbomlani látszott, de végül mindig győzött a józan ész.

A kormányfő arra a kérdésre, hogy végül is az átlagember számára milyen előny származik a csatlakozásból, úgy felelt: elsősorban a fiatalok profitálhatnak, hiszen a jelenleginél több lehetőségük lesz a tanulásra, külföldi tapasztalatszerzésre. Ugyanakkor olyan infrastrukturális fejlesztésekre is lesz lehetőség, ami az emberek közérzetét javithatja.

Kovács László külügyminiszter magyar részről sikeresnek értékelte a tárgyalások lezárását. Úgy vélte, ennek a ténynek a jelentőségét növeli az is, hogy az előző kormány minden igazán nehéz kérdést a jelenlegi kabinetre hagyott. A politikus szerint azonban most már örülni kell az elért eredményeknek, hiszen a lényeg az, hogy eldőlt Magyarország jövője. Hazánk pénteken az EU tagja lett, még akkor is, ha a végső aktus jövő tavasszal Athénban lesz. "Addig is vannak még feladatok, amiket el kell végezni" - fogalmazott Kovács László az alkotmánymódositásra és a népszavazásra utalva, de mint mondta: ezek a tennivalók sokkal könnyebben megvalósithatók, mint az eddigiek.