Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Csúcsra járatva: koppenhágai életkép

2002.12.13. 16:56
Szakállas, pipázó rendőrök, hóesésben is elszántan bicikliző negyvenes háziasszonyok, a robbanószer keresést egy gyors területkijelölés erejéig felfüggesztő belgajuhász, no meg a Trianon - ismerje meg Ön a koppenhágai EU-csúcsot alulnézetből! Az Index helyszíni riportja.
"Hol vannak az antiglobalista, EU-ellenes tüntetők, akik miatt a koppenhágai rendőrség vidékről kapott erősítést, akik miatt beton-úttorlaszokat és szögesdrót akadályokat raktak le az uniós csúcsnak helyt adó Bella Center környékén, akik miatt Svédország és Dánia között ideiglenesen felfüggesztették a schengeni szabályokat és szigorúbb határellenőrzést vezettek be?" - vetődik fel az emberben az EU-csúcs lázában égő dán főváros nyugodt utcáit látva.

Bar a hírek szerint már majdnem ötvenet letartóztattak közülük, ebből az eseménynek helyt adó központban nem érezni semmmit. Az Index koppenhagai csúcsért felelős "Rasmussen" akciócsoportja nevében jelenthetem: az egyetlen demonstrálót egy Reuters fotón láttam, de továbbra is ennyivel kell megelégednem, a csúcs immár második napján.

Asszonyok, rendőrök

Fotó: Mladen Antonov
A tüntetők látványának hiányát ugyanakkor jótékonyan feledteti a jól fűtött buszban szállított tudósítóval, hogy életében nem látott meg annyi fázósan topogó rendőrt, meg negyvenes háziasszonyt hóesésben biciklizni, mint a dán fővarosban.

Apropó dán rendőrök: Magyarországon eddig nem szenteltünk nekik különösebb figyelmet, pedig megérné. A dán rendőr-populáció egy jelentős része - legalábbis a Bella Center környékén szolgálatot teljesítők közül - szakállas. Erre ugyan meg mindenki teljes joggal vonhatja meg a vallat, hogy na és aztán?! A Keleti pályaudvar környéken is vannak ilyenek! Ez igaz, a dán szakállas rendőrök közül viszont nem egy pipázik is szolgálat közben. Foszforeszkáló csíkokkal megvadított téli kezeslábasukban, füles sapkával a fejükön, füstöt eregetve - erős idegzetűeknek való, nem mindennapi élmény.

Miután akciócsoportunk áttörte magát a fent leirt akadályokon és megcsodáltuk a koppenhágai rendfenntartók éppen dolgukat végző belgajuhász kutyáját, megérkeztünk a már jó előre történelminek beharangozott csúcs helyszínére, a tipikusan skandináv hangzású Bella Centerbe. És itt most a magyar partkongresszusokon szocializálódott tudósítónak egy pillanatra meg kell állnia.

Trianon

A Koppenhágába érkezett körülbelül háromezer újságírót ugyanis a dánok pazar vendéglátásban részesítik. A svédasztalos alkalmi éttermek asztalai szó szerint roskadoznak, amikor pedig egy sörre gondolva azt kértük a pincértől, hogy bontson fel egy üveget, rezzenéstelen arccal akart a kezünkbe nyomni egy nagy boros flaskát. A rendezvény költségvetésének megsaccolásáról azonban akkor mondtunk le végleg, amikor kiderült, a több ezer telefonon minden további nélkül hívható bármilyen külföldi szám.

Fotó: Kaspar Wenstrup
Ami a tárgyalásokat illeti, péntek délután meg nem lehetett tudni semmit. A tagjelöltek ültek a helyükön, mikor szóltak nekik, bementek a dán kormányfő, az Európai Bizottság elnöke, valamint a bővítési biztos által alkotott trióhoz, elmondtak az álláspontjaikat, aztán mehettek vissza a foteleikbe ücsörögni. Mint arról az Indexnek a magyar delegáció egyik tagja beszámolt, a várakozás perceibe az vitt sajátos színt péntek délelőtt, amikor két ember jelent meg nagy, Trianon feliratú dobozokkal.

Szó fennakadt, hang bennszakadt, lehellet megszegett, de szerencsére kiderült, hogy nem a diplomáciában szokatlan üzenetről van szó, csupán ez a neve egy itt kedvelt üdítőitalnak.