Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Egyezség született az EU bővítésének feltételeiről

2002.12.13. 20:50
Az Európai Unió 15 tagállama és a 10 tagjelölt állam péntek este egyezségre jutott az Európai Unió történelmi jelentőségű kibővítésének feltételeiről. Lengyelország, Magyarország és Csehország, a három, végsőkig tárgyaló tagjelölt is beleegyezését adta a megállapodáshoz.
A magyar küldöttség pénteken délelőtt ismertette álláspontját a még két nyitott kérdésben a koppenhágai EU-csúcson. Az unió részéről a találkozón reszt vett Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnök, Romano Prodi az Európai Bizottság elnöke és Gunter Verhuegen bővítési biztos.

Mint azt a megbeszélést követő tájékoztatóján Kovács László külügyminiszter elmondta: a Medgyessy Péter kormányfő vezette magyar delegáció újra megerősítette, hogy szeretne javítani a közvetlen mezőgazdasági kifizetések unió által ajánlott 25 százalékos aranyán.

A magyar miniszterelnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a tíz tagjelölt országot számítva ez összesen félmilliárd euróba kerülne az unió számara. Magyarországra ennek az összegnek körülbelül a 15 százaléka jutna.

Egy kérdésre válaszolva a külügyminiszter hangsúlyozta: bár Magyarország rendszeresen konzultál a visegrádi négyek másik három tagjával, ebben az ügyben nem közös álláspontot képvisel.

A másik vitás kérdés, a költségvetési kompenzáció ügye tekintetében a magyar álláspont az volt, hogy az ország továbbra is igényt tart arra, hogy ne csak 2004-ben, hanem a rákövetkező két évben is kapjon nettó költségvetési pozíciójának javítását szolgáló visszatérítéseket az uniótól.

Az Index értesülései szerint a magyar delegáció a második tárgyalási szakaszban nem fogadta el az EU feltételeit. A bejelentést követően a magyar küldöttség a csehekkel és a szlovákokkal, a lengyelek nélkül konzultált.

Megszületett az egyezség az EU bővítésének feltételeiről

Az Európai Unió 15 tagállama és a 10 tagjelölt állam péntek este egyezségre jutott az Európai Unió történelmi jelentőségű kibővítésének feltételeiről - erősítették meg dán források. Az AFP híre szerint Lengyelország, Magyarország és Csehország, a három, végsőkig tárgyaló tagjelölt is beleegyezését adta a megállapodáshoz, miután a tizenötök további engedményeket adtak a jelölteknek. Guy Verhofstadt belga miniszterelnök az új tagoknak adott, számukra némileg még előnyösebb, végleges pénzügyi csomag nagyságát 40,8 milliárd euróban adta meg. A megállapodással lehetővé vált, hogy 2004 május elsején Magyarország és kilenc további kelet-, közép- és dél-európai ország az Európai Unió tagja legyen. Ez lesz az EU legnagyobb szabású bővítése a szervezet létrejötte óta.