Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az uniós csatlakozás után sem drágulnak majd gyorsan a földek

2002.12.12. 11:32
A főváros környékén és Nyugat-Magyarországon az utóbbi két-három évben 600-800 ezer forintra drágult a termőföld hektáronkénti ára. A földpiac azonban forrásoldalról még korlátozott, főként tehetős magyar magánszemélyek vásárolnak befektetési céllal 100-300 hektárokat.
Az uniós csatlakozás után nem várható újabb gyors drágulás, mivel a potenciális vevők köre csak lassan bővül. Újabb lendületet hozhat 2007, amikor a Magyarországon már legalább három esztendeje mezőgazdasági tevékenységet végző uniós gazdák számára megnyílik a földvásárlás lehetősége.

A magyar földpiac az utóbbi két évben felpezsdült ugyan, ám szakértők szerint a piac forrásoldalról még korlátozott. Az adásvétel beindult, ám a szerkezet torz, mivel főként tehetős magyar magánszemélyek (bankárok, vállalkozók) vásárolnak befektetési céllal 100-300 hektáros területeket. Az Európai Unióhoz (EU) való csatlakozás közeledtével, a spekulációs célú földvásárlások hatására az elmúlt két évben a korábbi rendkívül alacsony földárak gyors emelkedésbe kezdtek, nominálisan 50-60 százalék a drágulás. Egy jó minőségű, 18 aranykorona fölötti értékű, 50-100 hektáros birtok hektárja két éve átlagosan 230 ezer forintot, most pedig mintegy 350 ezer forintot ér - mondta lapunknak Raskó György agrárszakértő.

Felemás drágulás

Területenként ugyanakkor nagy eltéréseket mutatnak a földárak. Budapest környékén és Nyugat-Magyarországon az elmúlt két-három évben - az ipari övezetek és ipari parkok kialakításának köszönhetően - 100 százalékot meghaladó áremelkedés következett be, ezeken a területeken hektáronként akár 600-800 ezer forintot is megadnak a földekért, míg Nógrád megyében az átlagár 100-150 ezer forint körül alakul - mondta Mikó Zoltán, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) elnökhelyettese. Mikó szerint a termőföld-bérbeadással, földcserékkel és birtokrendezési ügyekkel foglalkozó NFA megjelenése érezhetően felpezsdítette a magyar földpiacot. Ősztől a szervezet több mint 60 ezer hektárnyi, már felajánlott föld felvásárlását kezdte el. Az állandó vevőként jelen lévő NFA-nak bárki felajánlhatja földjét, amely szigorú, de átlátható vagyonértékelés után napi áron vásárolja meg ezeket - tette hozzá Mikó.

A földalaphoz kerülnek a Földért életjáradék elnevezésű program keretében az államnak felajánlott termőföldek is. A hatvan éven felüli, 1--20 hektárral rendelkező nyugdíjasok a szervezetnek felajánlott földjükért cserébe életük végéig havi életjáradékot kapnak. A járadék alapja a piaci ár kétszerese lesz, az NFA átlagosan 200 ezer forintos hektáronkénti árral számol. Az állam elsődleges célja, hogy az uniókonform birtokméret kialakítása érdekében e kisméretű birtokokat kivonja, majd a földpiac részévé tegye. Az életjáradékra januártól lehet pályázni. A NFA első körben összesen 10-30 ezer hektár föld megvásárlását tervezi, s ezért 2003-ban mintegy egymilliárd forintot fizetne ki életjáradékként - tette hozzá Mikó.

Az NFA a földpiac élénkítését várja a Földhitel- és Jelzálogbank Rt. (FHB) és az OTP Bank Rt. jövőre induló, szabad felhasználású jelzáloghitelezésétől is. A termőföld vásárlására felhasználható hitel elősegítheti a földprivatizáció során sok százezer tulajdonoshoz került termőföld újbóli koncentrációját.

Külföldieknek legalább hét évig tilos

Az EU-csatlakozás után a szakértők szerint nem várható a földárak újabb robbanásszerű növekedése, mivel a potenciális vevők köre egyelőre nem bővül. A külföldiek ugyanis a belépés után legalább hét évig nem vásárolhatnak földet Magyarországon. Emellett megmarad a viszonylagos tőkeszegénység is, mivel a magyar gazdák az első évben az uniós támogatási szint 25 százalékát kapják. Raskó szerint azonban a földárak emelkedése újabb lendületet kaphat a csatlakozás után három évvel - 2007 körül -, amikor a már legalább három esztendeje Magyarországon mezőgazdasági tevékenységet végző uniós gazdák számára megnyílik a földvásárlás lehetősége. Véleménye szerint az uniós tárgyalások hajrájában Magyarország számára ajánlott kedvező agrárkvóták is felértékelhetik a jó minőségű magyar termőföldet, így 2005-2007-re átlagosan 600 ezer forintot is érhet a minőségi területek hektáronkénti ára.