Judit
2 °C
7 °C

Magyar befektetőkre vár a romániai földpiac

2002.11.28. 11:06
Az ezredforduló óta 50-70 százalékkal szökött feljebb Romániában a termőföld ára, ami szinte kizárólag a magas inflációval magyarázható. A termőföld tehát jelenleg is rendkívül alulértékelt, ezt, illetve a kínálkozó kiskapukat kihasználva az olasz befektetők már megjelentek a piacon, különösen a Magyarországgal határos megyékben. A kedvező adottságokat a magyar gazdák és pénzügyi befektetők egyelőre kihasználatlanul hagyják, annak ellenére, hogy szakemberek szerint van fantázia a romániai földvásárlásban, még befektetési célra is, igaz, a műveltetésről gondoskodni kell.
Az elmúlt két évben 50-70 százalékkal emelkedtek Romániában a termőföldárak. Ez azonban elsősorban a húsz százalékot meghaladó évi infláció mértékével magyarázható, így a mezőgazdasági területek még mindig jelentősen alulértékeltek. A romániai termőföldek piaci értékesítésekor alig veszik figyelembe egyes területeken a talajminőséget, sokkal inkább az határozza meg a föld értékét, hogy milyen közel esik egy-egy településhez, adott esetben turisztikai látványossághoz. A romániai mezőgazdasági területek átlagára jelenleg 300 dollár körül mozog hektáronként. Szakértők szerint a romániai földvásárlást nagyban nehezíti, hogy roppant lassan halad a rendszerváltás előtt elkobzott területek birtokba adása.

Rohammunkában osztják a birtokleveleket

A bukaresti kormány erélyes fellépése révén jelenleg országos szinten a birtoklevelek mintegy 70 százalékát bocsátották ki, ám ez a mutató a székelyföldi (Hargita, Kovászna, Maros) megyékben alig éri el a 40 százalékot. A hatóságok az elmúlt időszakban arra utasították a megyei földosztó bizottságokat, hogy év végéig a birtoklevelek 90 százalékát osszák ki a földtulajdonosoknak. Az agrárszakemberek, önkormányzati képviselők többsége viszont úgy véli, hogy ez a rohammunka a minőség rovására megy. (Az országban az elmúlt hetek folyamán mintegy tíz polgármestert váltottak le megyénként a földosztó bizottságok éléről vagy sújtottak pénzbírsággal a birtokrendezés rendkívül lassú üteme miatt).

Az is hátráltathatja a romániai földvásárlást, hogy a hatóságok nemrég hozott rendelkezése szerint hektáronként tíz- és húszmillió lej (75-150 ezer forint) közötti pénzbüntetés róható ki azokra a földtulajdonosokra, akik nem művelik meg mezőgazdasági termőföldjeiket, emiatt a befektetők részéről igencsak megcsappant az érdeklődés. A kormány azt is kilátásba helyezte, hogy amennyiben a tulajdonosok a többszöri bírságolás ellenére is parlagon hagyják földterületeiket, az állam megvonhatja a magántulajdonú föld használati jogát.

Csak román cégek vásárolhatnak földet

Külföldi állampolgároknak Romániában egyelőre nincs joguk földet vásárolni, kivéve azokat az eseteket, amikor céget alapítanak az országban. Elsősorban a Magyarországgal határos megyékben kelendőek a mezőgazdasági területek. A legnagyobb érdeklődés az olasz befektetők részéről tapasztalható, akik bevallottan arra számítanak, hogy Románia Európai Unióhoz való csatlakozását követően számottevően emelkednek majd a termőföldárak. Sebestyén Csaba, a Romániai Magyar Gazdák Egyesületének (RMGE) elnöke kifejtette: ésszerűnek tűnik az olaszok "telekspekulációja".

Az erdélyi szakértő szerint a lehetőségekhez képest kevés termőföldet birtokolnak Romániában magyarországi gazdasági társaságok. Pedig a magyar Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hatáskörében működik a határon túli agrárkoordinációs hivatal, amelynek az a feladata, hogy ezen a téren információval lássa el a magyar vállalkozókat. A jelek szerint azonban akadozik ennek a lehetőségnek a népszerűsítése - jelentette ki az RMGE elnöke, aki tavaly kötött megállapodást a budapesti tárcával vegyesvállalatok létrehozásáról, ami maga után vonná a romániai földterületek vásárlását, a kereslet élénkülését is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?