Irán megalázta az Egyesült Államokat

2006.05.30. 19:25
A Perzsa-öbölben állomásozó Ronald Reagan amerikai repülőhordozó titkait csaknem fél óráig kémlelte egy iráni kémrepülőgép. A pimasz gép elfogására négy vadászgép és két helikoptere szállt fel, de az iráni repülőgép sikeresen meglógott.

Huszonöt percen át körözött egy iráni pilóta nélküli felderítő repülőgép egy amerikai repülőhordozó felett észrevétlenül, jelentette kedden a Fars félhivatalos iráni hírügynökség, Jahija Rahim Szafavinak tábornoknak, az Iszlám Forradalom Védelmezői Hadtest parancsnokának a közleményére hivatkozva.

"Pilóta nélküli felderítő repülőgépünk felderítő művelet közben 25 percen át repült a Perzsa-öbölben állomásozó Ronald Reagan amerikai repülőhordozó felett" - közölte az iráni tábornok, aki arra nem tért ki, hogy az incidens mikor és a Perzsa-öböl melyik szektorában történt.

A USS Ronald Reagan (Kép: www.navsource.org)
A USS Ronald Reagan (Kép: www.navsource.org)

"Ezalatt a repülőhordozó radarjai sehogyan sem reagáltak a történtekre" - közölte Szafavi. Az amerikai megfigyelő rendszereknek csak 25 perc elteltével sikerült észlelniük a repülőt - tette hozzá. "Elfogására és megsemmisítésére az amerikai légierő négy vadászgépe és két helikoptere szállt fel, de az iráni repülőgép sikeresen átlépte az iráni határt és földet ért a támaszponton" - közölte Szafavi tábornok, aki szerint a történtek "az amerikai erőknek az adott térségben való gyengeségéről és tehetetlenségéről tanúskodnak".