Dezső
15 °C
28 °C

Amerika-ellenes szövetséget kötött Irán Szíriával

2005.02.16. 19:18
A tengerentúli fenyegetésekkel szembeni együttműködésről állapodott meg szerdán Irán és Szíria. Az Egyesült Államok Iránt annak nukleáris fejlesztései miatt, Szíriát libanoni katonai jelenléte miatt bírálja. Ugyancsak szerdán, egy előzőleg rakétának hitt üzemanyagtartály zuhant le az iráni sivatagban.

Közös frontot nyit a tengerentúli fenyegetésekkel szemben Irán és Szíria, jelentette be az iráni elnökhelyettes, Mohamad Reza Aref szerdán, miután Szíriában találkozott a szír kormányfővel, Nadzsi al-Otarival, jelentette a BBC.

Mind Szíria, mind Irán az Egyesült Államok erős diplomáciai nyomása alatt áll. Iránt Washington azzal vádolja, hogy nukleáris fegyvert fejleszt, Szíriával pedig a hétfői bejrúti merénylet után rúgta össze a port az amerikai vezetés helytelenítve a szír katonák libanoni jelenlétét.

Libanoni csapatkivonást követelnek

Hétfőn merénylet következtében meghalt Rafik Haririt, tavaly októberben lemondott libanoni miniszterelnök. Hariri a libanoni ellenzékkel együtt a 14 000 szír katona kivonulását szorgalmazta.

Ezért sok libanoni, illetve az amerikai dipmlomácia is a merénylet elkövetésével Szíriát vádolja, és bár egyelőre nem tudni, ki áll a pokolgépes támadás mögött, az Egyesült Államok visszavonta nagykövetét, Margaret Scobey-t Damaszkuszból, és szankciókkal fenyegette meg a szír vezetést.

A vádakra reagálva a szír kivándorlási miniszter cáfolta a vádakat. "Szíriát egy ilyen, a libanoni és szír stabilitást is fenyegető terrorista cselekménnyel vádolni olyan, mint a 2001. szeptember 11-ei támadásokkal az USA-t vádolnánk" - nyilatkozta a BBC-nek Buthaine Shaaban.

Rafik Haririt szerdán temették el Bejrútban. Az egykori libanoni kormányfő meggyilkolását tragédiának, Szíriát és Libanont ért csapásnak nevezte Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolását szerdán a szíriai sajtó, amely Izraelt okolta a merényletért, jelentette az MTI.

Izrael eközben nem zárja ki, hogy a Hezbollah libanoni síita szervezet áll a Rafík Haríri egykori libanoni miniszterelnök életét kioltó merénylet hátterében, jelentette ki szerdán Londonban az izraeli külügyminiszter, Szilvan Salom.

Minden segítséget megadnak

Az iráni-szír találkozón Otari kijelentette, az iráni vezetéssel való találkozó egy olyan időszakban történt, amikor Szíria és Irán is számos kihívás előtt áll. "Szír testvéreink különleges fenyegetés elé néznek, és reméljük, profitálni tudnak az iráni tapasztalatokból. Mi minden segítséget megadunk nekik" - mondta erre az iráni elnökhelyettes.

A szerdai találkozóra akkor került sor, amikor az iráni hírszrzési minisztérium az Egyesült Államokat azzal vádolta meg, hogy kémrepülőkkel vizsgálódnak az iráni nukleáris létesítmények után.

Washington nem zárta ki annak lehetőségét, hogy katonai akciót hajtson végre Irán ellen annak - szerintük katonai célú - nukleáris programja miatt, bár az amerikai diplomácia leszögezte, ez a közeljövőben nem történik meg, írja a BBC.

Az amerikai szír nagykövet visszavonása Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter közlése szerint egy hosszú folyamat következménye volt. Az USA korábban azzal vádolta Szíriát, hogy iraki lázadókat fogadott, majd segített nekik visszajutni Irakba, hogy ott harcokat folytassanak.

Eközben az izraeli külügyminiszter, Szilvan Salom londoni látogatásán arról beszélt, Iránnak mindössze hat hónapra van szüksége ahhoz, hogy atombombát állítson elő. Irán továbbra is tagadja, hogy nukleáris fejlesztései katonai célokat szolgálnának.

Üzemanyagtartály zuhant le Iránban

Ugyancsak szerdán előbb rakétának hitt tárgy csapódott be az iráni sivatagba, a déli Dajlám városának közelében, a Busehr tartományban található atomerőműtől 120 kilomtérenyire. Az iráni állami televízió későbbi közlése szerint csupán egy repülőgépről tévedésből ledobott üzemanyagtartály robbant fel.

Az Egyesült Államok egyelőre annyit közölt, vizsgálják az esetet, a Németországban tartózkodó iráni külügyminiszter pedig nem hallott még a robbanásról. A helyszínre mentőalakulatok indultak.