Ervin
14 °C
21 °C

Szíriát sejtik a libanoni merénylet mögött

2005.02.15. 12:15
Egyértelműen Szíriát gyanúsítják Rafik Hariri libanoni exkormányfő meggyilkolásával az áldozat ismerői, barátai és a politikai elemzők. Hariri azzal vívta ki a Libanont gyarmataként kezelő Szíria haragját, hogy harciasan követelte a szír hadsereg kivonását országából.

Szíriát gyanítja Rafik Hariri volt libanoni kormányfő meggyilkolása mögött Michel Aun, a legbefolyásosabb libanoni emigráns. A libanoni hadsereg volt tábornoka és vezérkari főnöke, a keresztény milíciák egykori főparancsnoka szerint a szíriaiak "teljes ellenőrzés alatt tartják az országot".

Krokodilkönnyek

Aunhoz hasonlóan az izraeli sajtó is Damaszkuszt gyanítja a merénylet megrendelőjének. "Szíria bosszúja", állítja főcímében a Jediót Ahronót. A nagy példányszámú jeruzsálemi lap szerint Szíria most "krokodilkönnyeket ejt" a meggyilkolt kormányfőért, aki az ellenzékhez csatlakozva követelte a szíriai csapatok teljes kivonását az országból.

Szíria előző nap tagadta, hogy bármi köze lenne Hariri megöléséhez, s elítélte a merényletet. Haririt Szíria-párti ellenlábasai azzal vádolták, hogy - miközben igyekezett elkerülni Damaszkusz nyílt bírálatát - valójában ő áll az ENSZ Biztonsági Tanácsának tavaly szeptemberi határozata mögött, amelyben a világszervezet felszólította Szíriát arra, vonja ki csapatait Libanonból.

Az al-Kaida tagad

A merénylettel az iszlámista szélsőségeseket is megvádolták, egy, az al-Kaidának tulajdonított internetes közlemény azonban tagadja, hogy a dzsihádistáknak bármi köze is lenne a merénylethez.

Libanonban mindeközben három napos gyász vette kezdetét Hariri tiszteletére. A gyász alatt zárva tartanak a boltok, a magán- és közintézmények és szünetel a tanítás is. A tévék és a rádiók gyászzenét, illetve Korán-idézeteket sugároznak.

Nem kérnek a hatalomból

A politikus gyászszertartását szerdán tartják Bejrútban, egy belvárosi mecsetben. A Hariri-család azt kívánta, hogy a jelenlegi libanoni kormány képviselői ne vegyenek részt a temetésen, közölték a bejrúti tömegtájékoztatási eszközök Hariri közeli barátaira hivatkozva.

A merényletben összesen tizennégyen vesztették életüket, százharmincan megsebesültek. A támadás után riadókészültségbe helyezték a libanoni hadsereget. Tüntetők a merénylet napján kövekkel dobálták meg a Szíriában hatalmon lévő Baasz Párt bejrúti székházát, és elégették Bassár el-Aszad szíriai elnök képmását. Hariri egyes támogatói a politikus rezidenciájánál gyülekeztek, s Szíria-ellenes jelszavakat skandáltak.