Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Meggyilkolták Libanon tavaly lemondott kormányfőjét

2005.02.14. 13:53
Hétfőn délelőtt pokolgépes merénylet végzett Rafik Haririval, Libanon egykori kormányfőjével, milliárdos üzletemberrel, aki támogatta azt a tervet, hogy a szíriai katonák kivonuljanak Libanonból a májusi választások előtt.

Rafik Hariri
Rafik Hariri
Pokolgépes merényletet követtek el hétfőn délelőtt Rafik Hariri volt libanoni kormányfő ellen, a politikus és további nyolc személy - valószínűleg Hariri testőrségéből - meghalt a támadásban, jelentette az Reuters. A sebesültek száma száz körül lehet.

Hariri gépkocsikonvoja akkor robbant fel, amikor végighaladt Bejrút üzleti negyedének vízparti részén. A Szent György Hotel közelében hatalmas kráter maradt a robbanás után, az utcán lángoló autók és kitört ablaküvegek maradtak.

A szemtanúk beszámolója szerint ekkor pokolgép nem robbant Bejrútban azóta, hogy 1990-ben véget ért a tizenöt éves libanoni polgárháború. A harcok teljesen akkor lerombolták a várost, ami azóta újjáépült.

Az októberben hivatalából lemondott, az ország újjáépítésében vezető szerepet játszó Hariri milliárdos üzletember volt, aki támogatta a libanoni ellenzéket abban, hogy a májusban esedékes törvényhozói választások előtt kivonják az országban állomásozó szíriai katonákat.

A szunnita Hariri 1992 és 1998, illetve 2000 és 2004 között volt kormányfője Libanonnak, miután pártja megnyerte a választásokat. Lemondása után állítólag az ellenzékhez akart csatlakozni, miközben pártbeli riválisát, a jelenlegi elnököt Emile Lahoudot a szíriai érdekek kiszolgálásával vádolta.

A legutolsó politikai merényletben Dzsihad Ahmed Dzsibril katonai vezető vesztette életét 2002 májusában, valamivel korábban pedig Elie Hobeikát ölték meg ismeretlenek, aki egy Izrael-párti milícia élén tömegmészárlást hajtott végre palesztinok között 1982-ben.