Dezső
15 °C
28 °C

Irán visszavágna

2005.02.06. 20:43
Korábbi harciasságát visszafogva Bush kormánya inkább diplomáciai úton rendezné vitáját Iránnal. Rumsfeld védelmi miniszter szerint Teheránnak még évekbe telhet az atombomba kifejlesztése, így ráérnek a támadással. Irán mégis visszavágással és atomprogramja felgyorsításával fenyegetőzik.

Visszavágással fenyegetőzött Irán arra az esetre, ha atomlétesítményeit amerikai vagy izraeli támadás érné. Haszan Rohani, a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanács főtitkára szerint az atomlétesítmények bombázása esetén felgyorsítanák az "atomenergetikai képességek teljessé tételére" irányuló tevékenységet. A világ egyik legnagyobb olajtartalékával rendelkező, így energiabőségben élő Irán energetikai szükségletekkel indokolja a szakértők szerint katonai célú atomprogramja létezését.

Rohani szerint a Nyugat semmit nem tud ajánlani Iránnak, amiért az felhagyna atomprogramjával. Mint mondta, Iránt sérthetetlenné teszi a képessége az atomtechnikai alkatrészek saját gyártására, mert egyszerűen újjá tudja építeni, amit lerombolnak.

Várnak a támadással

A harcias iráni nyilatkozatok ellenére az amerikai védelmi miniszter, az iraki háború fő pártolójának számító Donald Rumsfeld most a békés megoldás fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, Irán valószínűleg évekre van még az atomfegyver kifejlesztésétől, így az Egyesült Államok egyelőre diplomáciai eszközökkel gyakorolna nyomást a diktatórikus államra.

"Iráni politikánkat az elnök vette kézbe, s ő a diplomáciai út mellett döntött", mondta Rumsfeld a CNN-nek.

Bush alelnöke, a szintén háborúpárti Dick Cheney harciasabban fogalmazott. Bár szerinte is a diplomáciai megoldást keresik, az Egyesült Államok, mint mondta, "semmilyen alternatívát nem zár ki". "Iránnak be kell bizonyítania jó szándékait, nem takargathat semmit, és meg kell nyugtatnia az egész világot, hogy nem az atomfegyver megszerzése céljából folytat kutatásokat", jelentette ki az alelnök.