Alfréd
-2 °C
2 °C

Irán újrakezdi az urándúsítást

2004.10.31. 10:40
Az iráni parlament megszavazta az urándúsítás felújításáról szóló törvénytervezetet.
Az iráni parlament vasárnap megszavazta azt a törvénytervezetet, amelynek értelmében az ország felújítja urándúsító tevékenységét, noha a nemzetközi közösség éppen azt próbálja meg elérni Teheránnál, hogy veszélyessége miatt teljesen és azonnal függessze fel azt.

A parlamenti szavazást közvetlenül megelőzően az iráni külügyminisztérium szóvivője közölte a sajtóval: Teherán az európai országokkal az urándúsítás kérdésével kapcsolatban folyó tárgyalássorozat következő fordulóján követelni fogja, hogy az európaiak készítsenek egy nukleáris együttműködési tervet, valamint tegyenek "pontos és konkrét" ígéreteket.

Németország, Nagy-Britannia és Franciaország képviselői november 5-én Párizsban találkoznak ismét Irán képviselőivel, hogy rávegyék Teheránt az urándúsítási tevékenyégről való lemondásra, amellyel elkerülhető lenne, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa napirendre vegye az ügyet.

"Azt várjuk az európaiaktól a párizsi találkozón, hogy pontos, konkrét és egyértelmű vállalásokat tegyenek, és akkor az Iszlám Köztársaság érdekeinek megfelelően a legjobb döntést hozza majd" - jelentette ki Hamid Reza Aszefi szóvivő, hozzátéve, hogy "a siker érdekében rugalmasságot várnak" az európaiaktól.