Márk
13 °C
28 °C

Bemérhetetlen iráni torpedó

2005.02.12. 17:47
Irán "lopakodó" technológiájú torpedók sorozatgyártását kezdte meg szombaton, hogy növelje védelmi képességét a lehetséges fenyegetésekkel szemben - idézte Ali Samháni védelmi minisztert szombaton az iráni állami televízió.

A "lopakodó" technológia alapja egy olyan különleges bevonat, amely elnyeli a radar- és ultrahanghullámokat megnehezítve az ellenség számára az ilyen harci eszközök bemérését. Először az amerikai hadiipar alkalmazta e technológiát harci repülőgépek gyártásában.

Mindenféle vízben

Az iráni védelmi miniszter közlése szerint az új iráni torpedó egyaránt jól alkalmazható sekély, part menti vizekben és mélytengeri térségekben. Képes vízfelszíni és víz alatti célpontok megsemmisítésére, indítható tengeralattjáróról, hajóról, sőt helikopterről is. A televízió felvételeket mutatott be az új fegyver már elkészült mintadarabjairól, de nem közölt részleteket sem a torpedók hatótávolságáról, sem sebességéről.

A gonosz birodalma

George Bush amerikai elnök a terrorizmus legfőbb támogatójának nevezte Iránt az Unió (az Egyesült Államok) helyzetéről mondott beszédében, és hozzátette, hogy Washington nem zár ki semmilyen megoldást, amellyel véget vethet az általa feltételezett iráni atomfegyverkezésnek. Ennek nyomán olyan találgatások jelentek meg a világsajtóban, amelyek szerint az Egyesült Államok katonai akciót fontolgat Irán ellen.

Égő pokol

Mohammed Hatami iráni elnök többször is hangoztatta azóta, hogy "Irán megvédi magát, ha amerikai agresszió éri". Csütörtökön, az 1979-es iszlám forradalom 26. évfordulóján azt mondta a teheráni központi ünnepségre egybegyűlt tömeg előtt, hogy Irán népe "égő pokollá tenné az országot az agresszor számára".

Nemrégiben Izrael is figyelmeztette Iránt: fontolóra veheti, hogy megelőző csapást mér az ország nukleáris létesítményeire, ha Teherán nem állítja le véglegesen urándúsító tevékenységét, és nem tanúsítja egyértelműen, hogy nem gyárt és nem készít elő titokban atomfegyvert.