Naponta 14 rendőr sérül meg francia külvárosokban

2006.10.04. 13:43
A francia belügyminisztérium felmérése szerint drasztikusan növekszik a rendőrök elleni agresszió, az éjszakai járőröket zsákutcákban vagy épületek oldalában támadják meg a külvárosokban. A tavalyi zavargások óta egyre keményebb a fellépés a rendbontók ellen, azonban a rendőrszakszervezet szerint nem elég szigorú az ítélkezés.

Az utóbbi két évben harminc százalékkal növekedett a rendőrök elleni agresszió a francia külvárosokban, ahol naponta 14 rendőr sérül meg, áll abban a francia belügyminiszteri jelentésben, amelyet szerdán ismertetett a Le Figaro című párizsi napilap.

A tavaly novemberi zavargások óta nem javult, hanem radikalizálódott a helyzet a francia külvárosokban, ahol a rendőrök elleni támadás a bandák mindennapos tevékenységévé vált. Az év első felében 2458 rendőr sérült meg a veszélyes zónákban. Az éjszaka beálltával a járőröző rendőröket zsákutcákban vagy épületek oldalában támadják meg a külvárosokban. A nem rendőrök elleni erőszakos lopások aránya is 92 százalékkal növekedett idén.

Keményebb fellépés, kezdő rendőrök

A rendőrség szerint a tavalyi zavargások óta keményebbé vált a rendbontók elleni fellépés. Ez megzavarta a külvárosi lakótelepek bandáinak feketegazdaságát, és azok nem tűrik el, hogy rendőrök lépjenek a felségterületükre. A helyzetet a rendőrszakszervezet olyan játékhoz hasonlítja, amelyben a kődobálás vagy autó felgyújtása 50 pontot ér, a rendőrverés pedig százat. Véleményük szerint nem elég szigorú a támadók elleni ítélkezés, a legtöbb esetben azonnal elengedik az előállított gyanúsítottakat. Az is problémát jelent, hogy a külvárosokban tapasztalt rendőrökre lenne szükség, ám elsősorban kezdőket küldenek oda, akik néhány éven belül áthelyezésüket kérik.


Szükségállapot Franciaországban 2005.11.

A Le Figaro szerint a rendőrök elleni gyűlölet mindennapossá vált a külvárosokban, így egy egyszerű közúti ellenőrzés - ahogy múlt vasárnap a Párizs közeli Les Mureaux-ban - összecsapássá, egy letartóztatás üldözéses jelenetté fajulhat.

Bosszúra vágynak

Több suhanc is elmondta az újságnak, hogy a rendőrök számukra patkányok csupán. Ha a rendőrök kisebb számban tűnnek fel, mint a bandatagok, a támadás ösztönszerűen és nagyon erőszakosan indul meg. A gyűlölet sokszor egy korábbi megalázó fellépésből táplálkozik, a rendőrök gyakran kutatják át és fektetik földre a külvárosi fiatalokat, akik utána csak az alkalmat várják a bosszúra. A helyi internetes oldalakra a bandavezérek megfélemlítésül felteszik a kerületükben szolgálatot teljesítő rendőrök nevét és lakcímét.

A lapnak nyilatkozó városlakók úgy érzik, hogy a rendőrök gyakran provokálják a külvárosi fiatalokat, akiknek szemében ők Nicolas Sarkozy belügyminisztert képviselik elsősorban. Sebastian Roché szociológus szerint a szakadék nemcsak a bandák, de a külvárosi kerületek lakói és a rendőrök között is mélyült. A belügyminiszternek intézményi és politikai ellenállás miatt nem sikerült a rendőri erőket a legkényesebb helyekre koncentrálnia az elmúlt egy évben. A félelemben dolgozó, kezdő rendőrök kizárólag csoportosan és autón közlekednek, semmilyen kapcsolatot nem ápolnak a lakossággal.