Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Ilyen kevés ember máshol nem csinál ekkora balhét

2006.09.19. 13:23
A rendőrök is elismerik, felkészületlenül érte őket a hétfő éjszakai Szabadság téri zavargás. Valóban, Európa nagyvárosaiban többezres tömegeket is kordában tudnak tartani a rohamrendőrök.

A világsajtó vezető hírben közölte a budapesti zavargásokat, de ez csak amiatt lehetett, hogy az összességében legfeljebb négyszáz randalírozó be tudta venni a közszolgálati televízió székházát. Mint kiderült, a rendőröket felkészületlenül érte a roham. A hasonló zavargások a világban legfeljebb a világsajtó kis színes rovataiban kapnak teret, igaz, ez amiatt is lehet, hogy külföldön a rendőrség általában a városközpontok közelébe se engedi a lázongókat.

Berlinben például minden május 1-ét komoly zavargásokkal ünnepli meg a főváros alternatív kerülete, Kreuzberg lakossága. A német egyesítés óta az egykori Kelet-Berlinben fekvő Prenzl'berg is csatlakozott a megmozdulásokhoz, amiben több ezer, az eseményre hónapokig készülő, szervezetten küzdő anarchista szokott részt venni.

Mégis, a rendőrség eddig sosem hagyta, hogy a zavargások a kerület határain túl terjedjenek. De hasonló a helyzet Franciaországban is, ahol Párizs külvárosaiban szinte minden héten gyújtogatásokkal tüzdelt összecsapások vannak a helyi proletárifjúság és a rendőrök között.

Jellemző a francia rendőrök elszántságára, hogy a tavaly október-novemberi, igazán elfajult - így méltán a világsajtó címlapjait is hetekig betöltő - zavargások idején sem jutottak igazán Párizs közepébe a zavargók, bár akkor azért néhány belső kerületben is voltak összecsapások.

Mindennek a kulcsa a kőkemény, taktikailag jól szervezett rohamrendőri fellépés. A budapesti rendőrök fellépésére a taktikusság nem volt jellemző, pedig 2006. július 7-én még gyakorolták is az oszlatást. Tudásuk azonban nem volt elég legfeljebb négyszáz, javarészt futballhuligán zavargó megfékezéséhez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!