Szilvia
5 °C
16 °C

Csata a Szabadság téren - ostrommal foglalták el az MTV-t

2006.09.19. 05:49
Megostromolta és elfoglalta az MTV Szabadság téri székházát keddre virradó éjszaka az előbb a Kossuth téren gyülekező, majd az MTV-hez átvonult összességében közel tízezres tömeg néhány száz főből álló kemény magja. A rendőrség könnygázzal és vízágyúval próbálta védeni az épületet, de ahogy előbb az egyetlen komolyabb oszlatási kísérlet, a védelem is kudarcot vallott: az autókat és a tévészékház egy oldalbejáratát is felgyújtó tömeg negyed kettő után nem sokkal behatolt a székházba. A tömeget a Szabadság térre vezénylő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, Toroczkai László szerint forradalom van, a rendőrség és a kormány álláspontja szerint rendbontás zajlik, amit azonban a rendfenntartó erők elismerten nem tudtak kezelni. Hajnalra a megfogyatkozott tömeget kiverte a térről a rendőrség.

Több mint 125-en - köztük 113 rendőr - sérültek meg, legalább nyolc autó kiégett, több megrongálódott - ez a kedd hajnali Szabadság téri csata gyorsmérlege számokban. A tömeg elfoglalta az MTV székházát és megtépázta a szovjet hősi emlékművet. A tüntetők fél három körül átadhatták politikai követeléseiket tartalmazó petíciójukat Kert Attilának, az MTV hírigazgatójának, aki ezután békés távozásra szólított fel. A hajnali négy óra magasságában már - a korábbiakhoz mérten - békésebb, és alig néhány száz főre olvadt tömeget előbb a székházból, majd Szabadság térről is kiszorították a rendőrök.

Összeül a nemzetbiztonsági kabinet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány nevében azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy kedden a kialakult helyzet politikai elemzéséről tartson vitanapot. Reggel ülésezik a nemzetbiztonsági kabinet, Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottságot hívta össze. A Fidesz már koraeste jelezte: a keddre tervezett, a Nemzeti Fejlesztési tervről szóló parlamenti vitanapon nem vesz részt, saját, a kormány száz napjának értékeléséről szóló vitanap-kezdeményezésüket visszavonják.

Percről-percre

A vasárnap este az MSZP május 26-i frakcióülésén készült, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az elmúlt másfél év hazugságait elismerő elkúrtuk-beszédének nyilvánosságra kerülése után induló spontán tömegmegmozdulás vasárnap még csak körübelül háromezer főt vonzott a Kossuth térre. A tömeg hétfőn napközben alig kétszázas nagyságúra apadt, estére viszont újra ezrek érkeztek.


Klikk!

Ezalatt az MSZP-frakció ülést tartott a Fehér Házban, ahova egynapos oroszországi látogatásáról megérkezett Gyurcsány Ferenc is: a képviselőcsoport kiállt a miniszterelnök és a kormány politikája mellett. A Fidesz Gyurcsány távozását követelte, a kialakult helyzet súlyossága miatt pedig Orbán Viktor egy nappal előbb hazaindult Brüsszelből.

Noha a Fidesz Sólyom László közbenjárását kérte a miniszterelnök vasárnap kiszivárgott, május végi beszéde miatti alkotmányos válság kezelésére, az államfő nem szólította fel lemondásra a miniszterelnököt. Mint mondta, nincs alkotmányos lehetősége beavatkozni, és tényleg nincs.

A kormányfő az ominózus balatonőszödi frakcióülésen egyebek közt azt mondta, végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet, az elmúlt négy évben semmit sem tettünk, elkúrtuk de nagyon. A miniszterelnök vasárnap este minden fórumon azt hangoztatta, hogy nem bánja, hogy nyilvánosságra került a felvétel, mert ma sem gondolja másképp.

Élő adást követeltek

Nyolc óra körül mintegy hat-hét ezren, este fél tíz-tízre becslések szerint már mintegy tízezren gyűltek össze a Kossuth térnél. A tömeg ekkor több részre szakadt: egy kisebb, mintegy ötszáz fős csoport Witner Mária, '56-os halálraítélt, jelenleg fideszes képviselő vezetésével a Köztársaság térre, a szocialisták pártszékházához indult, de végül már Nyugati Pályaudvarnál visszafordultak. Ezalatt egy még kisebb csoport élén Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője az MTV Szabadság téri székházához ment. Azt követelték, hogy élő adásban olvashassák be követeléseiket, egyben kifogásolta, hogy a híradások szerinte alulbecsülték a tüntetők létszámát.


Klikk!

Ostromra hívtak

Az MTV nem tett eleget a kérésnek, ezt Toroczkai László a Kossuth téren mondta el a tömegnek, amely hangos fújolással fejezte ki véleményét. Toroczkai ezek után felszólította az embereket arra, hogy vonuljanak a televízióhoz, s a tömeg egy része elindult. A Magyar Televízió székháza elé vonult tömegből többen be akarták törni az intézmény ajtaját. Az ott posztoló rendőrök az épületbe menekültek és könnygázt fújtak a tüntetők közé.

A tüntetők ezután a térről felszedett utcakövekkel kezdték dobálni a székházat és rendőröket, majd hamarosan autókat gyújtottak fel. Miközben a bejáratot elérőket többször is könnygázzal illetve tűzoltóslaggal verték vissza a székházba vezényelt rendőrök, újabb és újabb rohamok indultak a kapuk ellen. A tömeg jól láthatóan két részre oszlott: a székház közvetlen ostromában csak néhány száz, részben futballhuligánként ismert fiatal vett részt, a téren azonban mögöttük ezrek biztatták őket. Egy csoport a szovjet emlékművet vette célba: lefeszítették a táblákat és szovjet címert, helyükre a magyar és az árpádsávos zászlót rögzítették.


Klikk!

A rendőrség első oszlatási kísérletére fél tizenkettő magasságában került sor, ekkor egy vízágyús kocsi a déli oldalról a főbejárat mellé hajtott, mintegy 25-35 méteres körzetben átmenetileg kiszorította a randalírozókat. A víz elfogytával azonban a kocsi néhány perc után visszavonult: az első autót ezután gyújtották fel. Egy óra alatt még több kocsi lángba borult, melyekről később a székház egyik kisebb ajtaja is lángra kapott.

A második rendőrattackra fél egy körül került sor: a déli oldalról egy vízágyús oszlatójármű mögött mintegy nyolcvan rendőr próbálta meg a lépcsőről és illetve a tér középső területéről kisöpörni a tüntetőket, de a kísérlet percek alatt kudarcba fulladt. A középre tartó rendőrök elől először megfutamodó fiatalok pillanatokkal később visszafordultak, és dobálni kezdték a rendőröket, akik így két tűz közé kerültek. Az egyenruhások visszavonultak, ám a vízágyús kocsi már a tömeg közepén ragadt, ezt a tüntetők darabokra szedték.

Nem tudták tartani a rendet

Bár Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a rendőrség a Szabadság térre koncentrált, és vidékről több ezer rendőrt vezényeltek a fővárosba, Gyurcsány Ferenc éjjel kénytelen volt elismerni: nem tudják fenntartani a rendet .

Követelések

  • - állítsanak fel független vizsgálóbizottságot a kormány tevékenységének kivizsgálására, a vizsgálat idejére zárolják az ország vezetőinek vagyonát;
  • - hívják vissza Magyarország európai parlamenti képviselőit, s válasszanak helyettük igazi képviselőket;
  • - Magyarország a magyaroké legyen, ne tőkeerős érdekcsoportoké

A tüntetők fél kettőkor feltépték az addig kitartó vasrácsokat a főbejáratnál, és bementek a székházba. Miután hamar kiderült, hogy a még ott talált dolgozók nem tudják újraindítani az ostrom miatt negyed kettőkor beszüntetett adást, a székház egyfajta látványossággá változott: az ostrom nyomait viselő bejáraton át a tüntetők csoportosan vonultak be, a többség egyszerűen csak körülnézett, illetve az aulában kezdett pihenni, de többen kifosztották a büfét és 'szuvenireket' vettek magukhoz. Fél háromkor Kert Attila hírigazgató - hangsúlyozva hogy az MTV nem célzottja a politikai követeléseknek - átvette az ostromlók petícióját, majd békés távozásra szólított fel.

Az utolsó csatát a rendőrök nyerték

Az ekkora már környéken is párszáz főre fogyatkozó tömeg benti része azonban nem mozdult, így a hátsó bejáraton át érkező rendőrök előbb békésen távozásra kérték, majd kiszorították őket. Ugyanez történt a Szabadság téren is, amelyet végül hajnali négy utánra sikerült teljesen kiüríteni majd lezárni.

Külföldön is nézték

A Hír Tv helyszíni élőadását átvéve több nemzetközi csatorna is élőben átvette, a CNN többször is beszámolt a történtekről, a Reuters-en keresztül pedig a Hír Tv közlése szerint 180 nemzetközi csatornához jutottak el a képek. Élő tudósítást közölt az MTV ostromáról a BBC és a Sky News hírtelevízió is. Az ostrom a hírügynökségek beszámolói között is vezető helyen szerepel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?