Csata a Szabadság téren - ostrommal foglalták el az MTV-t

2006.09.19. 05:49
Megostromolta és elfoglalta az MTV Szabadság téri székházát keddre virradó éjszaka az előbb a Kossuth téren gyülekező, majd az MTV-hez átvonult összességében közel tízezres tömeg néhány száz főből álló kemény magja. A rendőrség könnygázzal és vízágyúval próbálta védeni az épületet, de ahogy előbb az egyetlen komolyabb oszlatási kísérlet, a védelem is kudarcot vallott: az autókat és a tévészékház egy oldalbejáratát is felgyújtó tömeg negyed kettő után nem sokkal behatolt a székházba. A tömeget a Szabadság térre vezénylő Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője, Toroczkai László szerint forradalom van, a rendőrség és a kormány álláspontja szerint rendbontás zajlik, amit azonban a rendfenntartó erők elismerten nem tudtak kezelni. Hajnalra a megfogyatkozott tömeget kiverte a térről a rendőrség.

Több mint 125-en - köztük 113 rendőr - sérültek meg, legalább nyolc autó kiégett, több megrongálódott - ez a kedd hajnali Szabadság téri csata gyorsmérlege számokban. A tömeg elfoglalta az MTV székházát és megtépázta a szovjet hősi emlékművet. A tüntetők fél három körül átadhatták politikai követeléseiket tartalmazó petíciójukat Kert Attilának, az MTV hírigazgatójának, aki ezután békés távozásra szólított fel. A hajnali négy óra magasságában már - a korábbiakhoz mérten - békésebb, és alig néhány száz főre olvadt tömeget előbb a székházból, majd Szabadság térről is kiszorították a rendőrök.

Az MTV ostroma

Összeül a nemzetbiztonsági kabinet

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a kormány nevében azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy kedden a kialakult helyzet politikai elemzéséről tartson vitanapot. Reggel ülésezik a nemzetbiztonsági kabinet, Demszky Gábor főpolgármester a fővárosi védelmi bizottságot hívta össze. A Fidesz már koraeste jelezte: a keddre tervezett, a Nemzeti Fejlesztési tervről szóló parlamenti vitanapon nem vesz részt, saját, a kormány száz napjának értékeléséről szóló vitanap-kezdeményezésüket visszavonják.

Percről-percre

A vasárnap este az MSZP május 26-i frakcióülésén készült, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az elmúlt másfél év hazugságait elismerő elkúrtuk-beszédének nyilvánosságra kerülése után induló spontán tömegmegmozdulás vasárnap még csak körübelül háromezer főt vonzott a Kossuth térre. A tömeg hétfőn napközben alig kétszázas nagyságúra apadt, estére viszont újra ezrek érkeztek.


Klikk!

Ezalatt az MSZP-frakció ülést tartott a Fehér Házban, ahova egynapos oroszországi látogatásáról megérkezett Gyurcsány Ferenc is: a képviselőcsoport kiállt a miniszterelnök és a kormány politikája mellett. A Fidesz Gyurcsány távozását követelte, a kialakult helyzet súlyossága miatt pedig Orbán Viktor egy nappal előbb hazaindult Brüsszelből.

Noha a Fidesz Sólyom László közbenjárását kérte a miniszterelnök vasárnap kiszivárgott, május végi beszéde miatti alkotmányos válság kezelésére, az államfő nem szólította fel lemondásra a miniszterelnököt. Mint mondta, nincs alkotmányos lehetősége beavatkozni, és tényleg nincs.

A kormányfő az ominózus balatonőszödi frakcióülésen egyebek közt azt mondta, végighazudtuk az elmúlt másfél-két évet, az elmúlt négy évben semmit sem tettünk, elkúrtuk de nagyon. A miniszterelnök vasárnap este minden fórumon azt hangoztatta, hogy nem bánja, hogy nyilvánosságra került a felvétel, mert ma sem gondolja másképp.

Élő adást követeltek

Nyolc óra körül mintegy hat-hét ezren, este fél tíz-tízre becslések szerint már mintegy tízezren gyűltek össze a Kossuth térnél. A tömeg ekkor több részre szakadt: egy kisebb, mintegy ötszáz fős csoport Witner Mária, '56-os halálraítélt, jelenleg fideszes képviselő vezetésével a Köztársaság térre, a szocialisták pártszékházához indult, de végül már Nyugati Pályaudvarnál visszafordultak. Ezalatt egy még kisebb csoport élén Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője az MTV Szabadság téri székházához ment. Azt követelték, hogy élő adásban olvashassák be követeléseiket, egyben kifogásolta, hogy a híradások szerinte alulbecsülték a tüntetők létszámát.


Klikk!

Ostromra hívtak

Az MTV nem tett eleget a kérésnek, ezt Toroczkai László a Kossuth téren mondta el a tömegnek, amely hangos fújolással fejezte ki véleményét. Toroczkai ezek után felszólította az embereket arra, hogy vonuljanak a televízióhoz, s a tömeg egy része elindult. A Magyar Televízió székháza elé vonult tömegből többen be akarták törni az intézmény ajtaját. Az ott posztoló rendőrök az épületbe menekültek és könnygázt fújtak a tüntetők közé.

A tüntetők ezután a térről felszedett utcakövekkel kezdték dobálni a székházat és rendőröket, majd hamarosan autókat gyújtottak fel. Miközben a bejáratot elérőket többször is könnygázzal illetve tűzoltóslaggal verték vissza a székházba vezényelt rendőrök, újabb és újabb rohamok indultak a kapuk ellen. A tömeg jól láthatóan két részre oszlott: a székház közvetlen ostromában csak néhány száz, részben futballhuligánként ismert fiatal vett részt, a téren azonban mögöttük ezrek biztatták őket. Egy csoport a szovjet emlékművet vette célba: lefeszítették a táblákat és szovjet címert, helyükre a magyar és az árpádsávos zászlót rögzítették.


Klikk!

A rendőrség első oszlatási kísérletére fél tizenkettő magasságában került sor, ekkor egy vízágyús kocsi a déli oldalról a főbejárat mellé hajtott, mintegy 25-35 méteres körzetben átmenetileg kiszorította a randalírozókat. A víz elfogytával azonban a kocsi néhány perc után visszavonult: az első autót ezután gyújtották fel. Egy óra alatt még több kocsi lángba borult, melyekről később a székház egyik kisebb ajtaja is lángra kapott.

A második rendőrattackra fél egy körül került sor: a déli oldalról egy vízágyús oszlatójármű mögött mintegy nyolcvan rendőr próbálta meg a lépcsőről és illetve a tér középső területéről kisöpörni a tüntetőket, de a kísérlet percek alatt kudarcba fulladt. A középre tartó rendőrök elől először megfutamodó fiatalok pillanatokkal később visszafordultak, és dobálni kezdték a rendőröket, akik így két tűz közé kerültek. Az egyenruhások visszavonultak, ám a vízágyús kocsi már a tömeg közepén ragadt, ezt a tüntetők darabokra szedték.

Nem tudták tartani a rendet

Bár Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter szerint a rendőrség a Szabadság térre koncentrált, és vidékről több ezer rendőrt vezényeltek a fővárosba, Gyurcsány Ferenc éjjel kénytelen volt elismerni: nem tudják fenntartani a rendet .

Követelések

  • - állítsanak fel független vizsgálóbizottságot a kormány tevékenységének kivizsgálására, a vizsgálat idejére zárolják az ország vezetőinek vagyonát;
  • - hívják vissza Magyarország európai parlamenti képviselőit, s válasszanak helyettük igazi képviselőket;
  • - Magyarország a magyaroké legyen, ne tőkeerős érdekcsoportoké

A tüntetők fél kettőkor feltépték az addig kitartó vasrácsokat a főbejáratnál, és bementek a székházba. Miután hamar kiderült, hogy a még ott talált dolgozók nem tudják újraindítani az ostrom miatt negyed kettőkor beszüntetett adást, a székház egyfajta látványossággá változott: az ostrom nyomait viselő bejáraton át a tüntetők csoportosan vonultak be, a többség egyszerűen csak körülnézett, illetve az aulában kezdett pihenni, de többen kifosztották a büfét és 'szuvenireket' vettek magukhoz. Fél háromkor Kert Attila hírigazgató - hangsúlyozva hogy az MTV nem célzottja a politikai követeléseknek - átvette az ostromlók petícióját, majd békés távozásra szólított fel.

Rombolás az MTV előtt

Az utolsó csatát a rendőrök nyerték

Az ekkora már környéken is párszáz főre fogyatkozó tömeg benti része azonban nem mozdult, így a hátsó bejáraton át érkező rendőrök előbb békésen távozásra kérték, majd kiszorították őket. Ugyanez történt a Szabadság téren is, amelyet végül hajnali négy utánra sikerült teljesen kiüríteni majd lezárni.

Külföldön is nézték

A Hír Tv helyszíni élőadását átvéve több nemzetközi csatorna is élőben átvette, a CNN többször is beszámolt a történtekről, a Reuters-en keresztül pedig a Hír Tv közlése szerint 180 nemzetközi csatornához jutottak el a képek. Élő tudósítást közölt az MTV ostromáról a BBC és a Sky News hírtelevízió is. Az ostrom a hírügynökségek beszámolói között is vezető helyen szerepel.  • Tippek
  • Árfolyam