Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A televíziónál Suzukis járőrök várták a tüntetőket

2006.09.19. 09:02
Hétfőről keddre virradóra tüntetők ostromolták meg a Magyar Televízió épületét. Az igazságügyi- és rendvédelmi miniszter felajánlotta lemondását, amit Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nem fogadott el. Milyen hibákat követtek el a rendőrök a Szabadság téren?

Este tíz óra körül egy kisebb csoport élén a hétvégén Szlovákiából tiltott demonstráció miatt öt évre kiutasított Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője az MTV Szabadság téri székházához ment. Azt követelte, hogy élő adásban olvashassa be követeléseiket, egyben kifogásolta, hogy a híradások szerinte alulbecsülték a tüntetők létszámát.

Két részre oszlott a tömeg

Miután az MTV nem tett eleget a felkérésnek, Toroczkai felszólította az embereket arra, hogy vonuljanak a televízióhoz. A tömeg egy része elindult. Az ott posztoló rendőrök az épületbe menekültek és könnygázt fújtak a tüntetők közé.

A helyszínen tartózkodó rendőrök beszámolói alapján a HavariaPress összeszedte a helyszíni erők parancsnokának hibalistáját. A parancsnok egyébként maga is négy helyen megsérült, de végig a helyszínen maradt.

A rendőrök szerint a vasárnapi események tükrében már hétfőn napközben meg kellett volna erősíteni a televízió és a rádió épületének őrzését. Ezzel szemben hétfő este fél kilenckor még csak két Suzukis járőr állt szemben az egyre növekvő számú tüntetővel.


Klikk!

Petrétei József igazságügyi- és rendvédelmi miniszter az MTV reggeli adásában azt mondta: a rendőrség nem számolt, és véleménye szerint nem is számolhatott azzal, hogy a tüntetés ilyen agresszív fordulatot vesz. Közlése szerint a rendőrség békés demonstrációra készült fel, a létszám arra volt elegendő, hogy biztosítsa a helyszínt a Magyar Televízió székháza előtt.

Amikor megkezdődtek az atrocitások, megtörtént a rendőri erők átcsoportosítása is, de a rendőröknek a Kossuth téren is jelen kellett lenniük, hogy a Parlament épületét biztosítsák, mondta a miniszter.

Sárba vezényelték a vízágyús kocsit

A tüntetők a térről felszedett utcakövekkel kezdték dobálni a székházat és rendőröket, majd hamarosan autókat gyújtottak fel. A tömeg két részre oszlott: a székház közvetlen ostromában csak néhány száz, részben futballhuligánként ismert fiatal vett részt, a téren azonban mögöttük ezrek biztatták őket.

A felszedett díszburkolat helyén felázott a föld, és a rendőrség vízágyús járműje beleragadt a sárba. A menekülő rendőrök magára hagyták a vízágyút, amit a tüntetők szétszedtek, személyzetét körülvette a tömeg, de végül megmenekültek. A vízágyút magában, gyalogos kíséret nélkül küldték be, ezért amint a tüntetők a közelébe értek, teljesen védtelenné vált.


Klikk!

A rendőrautókat úgy helyezték el, hogy sem a tűzoltóknak, sem a mentőknek nem volt szabad útvonaluk a Nádor utcában, elvágva ezzel saját mentési lehetőségeiket is. Az égő székház oltására érkező tűzoltóknak húsz percig nem tudták biztosítani, hogy biztonságban végezhessék munkájukat. Előtte, amikor a tűzoltók a téren lángoló autók oltásával próbálkoztak, a randalírozók megkaparintották tömlőjüket – ezzel szorították be végleg a rendőröket a tévészékház aulájába, ahonnan többször már nem tudtak kitörni.

A tömegoszlatási kísérletnél rohamra induló rendőrök nem hagytak hátra utóvédet, akik a járművekre vigyáztak volna. A tüntetők emiatt tudtak sok rendőrautót megrongálni, egyet felgyújtani.

A rohamrendőrök kilencvenöt százaléka nem rendelkezett megfelelő testpáncéllal, ennek hiányában teljesen védtelenek voltak a körülbelül tíz méterről rájuk dobált, félkilós-kilós bazaltdarabokkal szemben. Pár futballhuligán viperával felfegyverkezve érkezett, ezek ellen szintén védtelenek voltak a rendőrök. Emiatt harminc rendőr szerzett súlyos sérüléseket, és az oszlatás kezdete után egy perccel már menekülni voltak kénytelenek, több rendőr összetekert ruhadarabokkal védte a hátát. A százhuszonöt sérült többsége (százegy) rendőr volt.

A súlyos sérülésekhez az is hozzájárulhatott, hogy a rendőrök nem védték a hátukat, sorfalukat sokszor előről-hátulról kődobáló futballhuligánok vették körbe. Érthetetlen volt az is, hogy amikor úgy látszott, a tér déli oldaláról megindítják a tüntetők kiszorítását, végül csak egy harminc-negyven fős különitményt küldtek be, akik jobb híján átszaladtak a téren és bemenekültek a székházba.

A rendőrök összes kitörési kísérlete visszavonulással ért véget, pedig ez többször is teljesen indokolatlannak látszott. Cserébe a randalírozók lelkesedését a végsőkig felfokozta.

Ekkor egy csapat rendőrt a tüntetők a székház falához szorítottak, akik csak úgy tudtak megmenekülni, hogy az egyik rendőrnő többször a levegőbe lőtt. Tudósítónk mintegy húsz méterre lehetett az esettől, de a lövéseket nem hallotta. Ekkor egy lőfegyver, több tonfa és egyéb felszerelési tárgy került a tüntetők kezére.

Négyre ürítették ki a teret

A tüntetők fél kettőkor feltépték az addig kitartó vasrácsokat a főbejáratnál, és bementek a székházba. A tüntetők csoportosan vonultak be, a többség egyszerűen csak körülnézett, illetve az aulában kezdett pihenni, de többen kifosztották a büfét.

A már környéken is párszáz főre fogyatkozó tömeg benti része nem mozdult, így a hátsó bejáraton át érkező rendőrök előbb békésen távozásra kérték, majd kiszorították őket. Ugyanez történt a Szabadság téren is, amelyet végül hajnali négy utánra sikerült teljesen kiüríteni majd lezárni.

Gyurcsány: Rendőrszakmai kérdés

Az ostrom alatt a tv2-nek nyilatkozó Gyurcsány Ferenc miniszterelnök "rendőrszakmai kérdésnek" nevezte azt, hogy miért nem bírnak a rendőrök a tüntetőkkel. A nehézségeket azzal magyarázta, hogy "Komoly nehézségekbe ütközik a megfelelő rendőrségi erő helyszínre vezénylése".

Felajánlotta lemondását keddre virradó éjjel, a Szabadság téri tüntetés idején Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, aki az erről szóló információkat a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában erősítette meg. A miniszterelnök azt nem fogadta el, kérte, hogy maradjon a helyén.

Petrétei szerint nem voltak elegen

Petrétei József közölte, hogy a rendőrség megkezdte a nyomozást, amelyhez fényképfelvételeket és videofelvételt is igénybe vesz. Hozzátette, hogy felderítésre és előállításra már a keddi napon sor kerül. A Szabadság téri tüntetés kapcsán azt mondta, "szó sincs politikai demonstrációról", "bűncselekmény-sorozatról beszélünk".

A miniszter végezetül jobbulást kívánt a megsérült rendőröknek és megköszönte valamennyi rendőr éjszakai munkáját.